Tömegek panaszkodnak a kelet-európaiakra egy holland honlapon

Vágólapra másolva!
Kelet-európaiakról szóló panaszokat vár a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt egy, a héten indított új honlapon. A főként a lengyeleket, románokat és bolgárokat bajkeverőként beállító "Közép- és kelet-európai forródrót" című oldal miatt több ország is tiltakozott, de már 14 ezer panaszt regisztráltak.
Vágólapra másolva!

"Baja van a közép- és kelet-európaiakkal? Elvesztette a munkáját egy lengyel, bolgár, román vagy más közép- és kelet-európai miatt? Mi szívesen meghallgatjuk" - ezzel az üzenettel fogadja a látogatókat a Meldpunt Midden en Oost Europeanen (közép- és kelet-európai forródrót) című honlap, amelyet a holland bevándorlásellenes Partij voor de Vrijheid (Szabadságpárt, PVV) indított.

A héten indult oldal látogatóit arra buzdítja, hogy írják meg nekik a kelet- és közép-európai munkavállalókhoz, bevándorlókhoz kötődő sérelmeket, történeteket. "Enyhítse a kellemetlenséget! Jelentse itt" - szólít fel a lapon Geert Wilders, a PVV elnöke, miközben a lap fejlécében olyan újsághírek váltogatják egymást, amelyek a kelet-európaiakhoz köthető bűncselekményekről adnak hírt.

A Dnevnik bulgáriai napilap idézte a párt egyik képviselőjét, aki szerint a cél az, hogy ráirányítsák a figyelmet a kelet-európai betelepülők által okozott problémákra, mint amilyen szerintük például a bűnözés, az alkoholizmus, az illegális droghasználat, a prostitúció. A párt a holland munkaügyi minisztériumnak továbbítja majd az itt begyűjtött panaszokat. A honlapról nem derül ki, hány panasz érkezett, de a Volksraat holland lap szerint már több mint 14 ezer hozzászólást gyűjtöttek össze.

Az oldal bevezetőjében azt írják, Hollandiában 200-350 ezer kelet-európai bevándorló telepedett le 2007. május 1-je óta, amikor Hollandia megnyitotta munkaerőpiacát a korábban csatlakozott keleti tagállamok munkavállalói előtt (az EU-hoz 2007-ben csatlakozott románok és bolgárok még jelenleg is csak munkavállalói vízummal helyezkedhetnek el Hollandiában). A szövegben a lengyeleket, a románokat és a bolgárokat emelik ki, mint akikkel különösen sok a probléma.

Az oldal létrehozása heves tiltakozást váltott ki a név szerint említett országok részéről. A bolgár külügyminisztérium kemény hangú közleményben utasította vissza "a gyűlöletkeltő és diszkriminatív" honlap elindítását, és jelezték kifogásaikat Hollandia szófiai nagykövetének, illetve azt fontolgatják, hogy az Európai Bizottsághoz, valamint az európai ombudsmanhoz fordul az ügyben.

Lengyelország hollandiai nagykövetsége sértőnek nevezte a honlapot, és panaszt tett ellene a holland állampolgári jogok biztosánál, aki azonban jelezte, nincs hatásköre politikai pártok ügyében. Románia arra utasította hágai nagykövetségét, hogy követelje, tegyenek a holland hatóságok megfelelő lépést "az európai értékeket sértő" akció ellen.