Meghalt egy síita férfi a lázongó szaúdi régióban

Vágólapra másolva!
Vallási töltetű ellentét bontakozik ki a szunnita többségű Szaúd-Arábia egyik keleti, síita régiójában. Csütörtökön és pénteken megöltek egy-egy tüntetőt olyan zavaros körülmények között, ahol a biztonsági erők fegyveres tüntetőkről, jogvédők fegyvertelen demonstrálókról beszélnek.
Vágólapra másolva!

A szaúd-arábiai biztonsági erők megöltek egy 21 éves férfit az ország keleti részén egy lövöldözésben. Két napon belül ez a második haláleset a régió síita muszlimjai által szervezett demonstrációkon - írta a Wall Street Journal.

A csütörtöki esethez hasonlóan a pénteki lövöldözés is úgy tört ki a hivatalos szaúdi közlemény szerint, hogy a biztonsági erők egy illegális csoportosulást akartak ellenőrizni, amikor tűz alá vették őket.

Névtelenül nyilatkozó aktivisták szerint a tüntetők fegyvertelenek voltak. A lap arról is beszámol, hogy az interneten találhatók olyan videók, amelyek állítólag az esetről készültek. Ezeken az látható, hogy a tüntetők valóban fegyvertelenek, és az első lövésekre a tömeg szétszéled. A Wall Street Journal azonban hozzáfűzi, hogy a videók valódiságát nem tudták ellenőrizni.

Szaúdi hivatalos közlések szerint külföldi elemek próbálják lázítani a síiták lakta keleti régiót, de a síita többségű Iránt nem nevezték meg, miközben szunnita jogvédők szerint a szaúdi biztonsági erők azután lettek agresszívabbak, hogy a szomszédos, síita többségű Bahreinban lázongások törtek ki.