Pápaellenes merényletről szóló levél élezi a vatikáni belharcot

Vágólapra másolva!
A levél szerint Paolo Romeo palermói érsek Kínában kijelentette, hogy a pápa már csak egy évig marad életben. A Vatikánból kiszivárogtatott jelentés szerint Romeo biztosan állította azt is, hogy XVI. Benedek utódja mindenképpen olasz lesz, mégpedig Angelo Scola bíboros, Milánó érseke. A Vatikán hivatalos közlése szerint komolytalan a pápa elleni összeesküvésről szóló levél, ezért nem is foglalkoztak vele.
Vágólapra másolva!

Egy olasz lapban közzétett levél szerint az egyik bíboros azt jósolja, hogy egy éven belül meghal a pápa - írja internetes oldalán a Guardian című brit napilap. Az olasz Il Fatto Quotidiano című lapban megjelent, december 31-ei keltezésű levél szerint ismeretlenek halálos összeesküvést szerveztek XVI. Benedek pápa ellen. A levél bejárta az olasz és a német médiát is, de a Vatikán szóvivője szerint az egész egy komolytalan félrebeszélés.

A levelet január elején kézbesítették a Vatikán államtitkárának, valamint a pápa személyi titkárának, a feladó az olasz lap szerint Castrillón Hoyos kolumbiai bíboros volt. A német nyelvű jelentés Paolo Romeo bíboros, palermói érsek tavaly novemberben, Kínában tett látogatásáról és ottani állítólagos kijelentéseiről szól. Úgy fogalmaz: kínai tárgyalásai során Romeo "magabiztosan bejelentette, hogy a Szentatya már csak 12 hónapig marad életben".

A dokumentum hozzátette, Romeo "informált személy benyomását keltve összeesküvés-szerű, komoly bűncselekményről" beszélt. De sem az esetleges összeesküvés résztvevőiről, sem a pápa állítólagos halálának helyéről és időpontjáról nem szól a dokumentum.

A Vatikánból kiszivárogtatott jelentés szerint Romeo biztosan állította azt is, hogy XVI. Benedek utódja mindenképpen olasz lesz, mégpedig Angelo Scola bíboros, Milánó érseke.

Romeo egy közleményben "minden alapot nélkülözőnek" mondta a jelentést, és csak annyit ismert el, hogy az adott időpontban valóban Kínában járt - de arról a Vatikánt is értesítette.

A levelet közlő olasz lap szerint az összeesküvésről kiszivárgott levél annak a bizonyítéka, hogy egyre zavarosabb a Vatikánon belül kibontakozó hatalmi harc.