Vágólapra másolva!
Embernagyságú bronzszoborba öntik Carla Brunit, Nicolas Sarkozy francia elnök feleségét. A szobor Párizs egyik külvárosában áll majd, de a helyieket feldühítette a helyi polgármestertől származó ötlet, amelyet felerészben az adófizetők pénzéből valósítanak meg.
Vágólapra másolva!

Szobrot kap Franciaországban az egykori szupermodell, majd énekes, jelenleg first lady Carla Bruni, Nicolas Sarkozy elnök felesége. Az életnagyságú bronzszobor elkészítésének ötlete egy Párizshoz közeli kisváros, Nogent-sur-Marne polgármesterétől származik.

Jacques J. P. Martin tagja a kormányzó pártnak, Sarkozy pártjának. A szobor költsége körülbelül 28 millió forint, részben adófizetői pénzből fizetné ki a polgármester, a másik felét egy helyi cég állni. A Guardian szerint a kisváros lakóit feldühítette az ötlet.

Martin szerint viszont Bruni-Sarkozy szobra a helyi olasz közösséget szimbolizálná - az elnök felesége ugyanis Olaszországban született -, és egy női munkást mintázna a környék toll- és párnaüzemeiből.

Egy helyi független képviselő a Guardian szerint azt panaszolta, hogy amikor a városvezetés szavazott a szobor felállításáról és a költségvetés elfogadásáról, azt az apróságot nem közölték velük, hogy a munkásnő szobra valójában Carla Brunit ábrázolja majd.

Bruni-Sarkozy szóvivője hülyeségnek nevezte a személyi kultuszra vonatkozó kérdéseket. "Carla nem Jeanne d'Arc vagy de Gaulle tábornok... hanem egy egykori modell. Rengeteg felkérést kap." Az elnök felesége már találkozott a szobrásszal, és megengedte neki, hogy megmintázza az arcát.

A Guardian szerint a szobor már a felállítása előtt idejétmúlttá válhat. Májusban leplezik le a szobrot a tervek szerint, körülbelül akkor, amikor a francia elnökválasztás második fordulóját tartják - márpedig ezen a közvélemény-kutatások szerint Sarkozy vereséget szenvedhet.