Megszületett a terv a szíriai beavatkozásra

Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani, az Arab liga elnöke egy külügyminiszteri ülésen vesz részt Kairóban 2012.02.12-én
Vágólapra másolva!
Fegyveres békefenntartókat küldene Szíriába az Arab Liga, amely szerint csak egy kéksisakos ENSZ-misszió garantálhatja a fegyverszünetet a szíriai kormányerők és a lázadó csapatok között. Szíria azonnal elutasította az ötletet, amely lehetőséget teremtene idegen országok katonáinak bevonására az országba, a nagy kérdés azonban az, hogy Kína és Oroszország megvétózza-e a tervet.
Vágólapra másolva!

Új, a korábbinál jóval ambiciózusabb tervet készített vasárnap az Arab Liga a szíriai vérontás megfékezésére: az arab államokat tömörítő szervezet úgy döntött, hogy békefenntartó misszió felállítását kezdeményezi a polgárháborút vívó Szíriában. Ez hatalmas váltás az eddigi nemzetközi próbálkozásokhoz képest, amelyek szankciókkal, tárgyalásokkal és megfigyelőkkel próbálták elérni a fegyverszünetet. Az új arab terv fegyveres csapatokat vinne Szíria területére ENSZ-felhatalmazással.

Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnapi tárgyalásuk után közölték, hogy felkérik az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) egy hivatalos békefenntartó misszió felállítására. Az erről szóló, hivatalosan még nem közzétett határozat a BBC szerint nagyon keményen bírálja a szíriai rezsimet, és kimondja, hogy az Arab Liga végleg beszünteti a január végén átmenetileg felfüggesztett, fegyvertelen megfigyelő misszióját. Az arab megfigyelők december óta tartózkodtak Szíriában, hogy a fegyverszünetet ellenőrizzék, de mivel a harcok nem értek véget, visszavonták őket.

Idegen csapatok szíriai földön?

A szíriai helyzet miatt hetek óta vitatkoznak arról a különböző nagyhatalmak diplomatái, hogy van-e lehetőség katonai beavatkozással megfékezni a polgárháborút. Miután a múlt héten Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ BT határozattervezetét, amely a harcok azonnali leállítására szólította volna fel Szíriát, több ország kijelentette, hogy nincs jogi lehetőség a katonai akciókra.

Nagy-Britannia már határozottan kijelentette, hogy katonákat nem küld Szíriába, az USA ugyanakkor továbbra is vizsgálta ezt a lehetőséget. Szíria és Irán eközben propaganda-hadjáratba kezdett, amely szerint az USA és Izrael célja Szíria katonai megszállása, és ezt készítik elő a mostani szíriai események. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy míg az USA egyértelműen a szíriai lázadók oldalára állt, Oroszország továbbra is a szíriai rezsim szövetségese és fegyverszállítója, és így a polgárháború a két nagyhatalom konfliktusát is magában hordozza (erről itt olvashat részletesen).

Az Arab Liga által javasolt békefenntartó misszió elvben lehetőséget biztosítana arra, hogy ne idegen hadseregek vonuljanak be Szíriába, hanem egy nemzetközi fegyveres misszió, amely így elkerülheti a megszállás látszatát. Az ötlet azonban meglehetősen bizonytalan lábakon áll, mert békefenntartókat az ENSZ általában nem küld háborúba, csak egy már diplomáciai úton rendezett, létező béke felügyeletére. Szíriában azonban ez a béke jelenleg nem létezik, a kormányerők tüzérséggel lövik a lázadók kezén lévő városokat, miközben a felkelő csapatok is támadásokat intéznek a kormány állásai ellen. Egy ilyen helyzetben egy fegyvert csupán önvédelemre használó ENSZ-misszió aligha lenne képes megállítani a vérontást.

Forrás: AFP/Marco Longari
Az Arab Liga elnöke: békefenntartókat javasolnak

A misszió ugyanakkor mégis teljesen átírná a jelenlegi helyzetet, mivel azzal külföldi fegyveres erők jelennének meg az országban, ahol jelenleg csak szíriai felek lövik egymást. Ezt a szíriai rezsim kezdettől fogva a belügyeibe való beavatkozásnak tekintette, és elutasította. Szíriai diplomaták most is azonnal jelezték, hogy semmiképpen nem adnák áldásukat egy ilyen misszióra. A nagyobb kérdés azonban az, hogy vajon az ENSZ BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína mit szól az ötlethez: ugyanis amíg Szíriának nincs sok beleszólása a misszióba, ők bármikor elkaszálhatják azt.

Az ENSZ közgyűlése magyar idő szerint hétfő este tűzi napirendjére a szíriai kérdést, ez a szervezet azonban nem hozhat kötelező érvényű határozatot békefenntartó misszió felállításáról. Azt egyelőre nem tudni, hogy az erre jogosult Biztonsági Tanács mikor ül össze újra a témát megtárgyalni, de a jelek szerint minden perc késlekedés emberéletekbe kerül. A szíriai rezsim ugyanis továbbra is keményen bombázza a lázadó fellegvárakat, és naponta emberek tucatjai halnak meg Homszban és más városokban.