Nem javasolja a külügy a Romániába utazást

románia, tél, havazás, Markológép vág utat a négyméteres hóban a Buzau közelében fekvő Sageata falu határában
Vágólapra másolva!
Romániában megállás nélkül havazik, a következő két napra még félméternyi hóréteget jósolnak, pedig még az elmúlt három hét alatt esett hó sem olvadt el a fagy miatt. A rendkívüli időjárás miatt alig járhatók az országutak, több ezer iskola zárt be, és többfelé szükségállapotot rendeltek el.
Vágólapra másolva!

A havazás miatt kialakult közlekedési viszonyok következtében a Magyar Külügyminisztérium nem javasolja, hogy a magyar állampolgárok Romániába utazzanak - közölte a tárca hétfőn. Romániában százhúsz település van elzárva a külvilágtól a vastag hóréteg miatt, több ezer iskolában szünetel az oktatás, és több mint kétszáz vasúti járatot töröltek - közölték hétfő reggel a román hatóságok.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

További képekért kattintson a fotóra!

Bukarestben is nagy fennakadást okoz a havazás, bejelentették, hogy kedden az összes fővárosi iskolában szünetel a tanítás. Főleg a déli és keleti területeken vasárnap óta szinte megállás nélkül havazik. A meteorológusok hétfőre és keddre narancssárga jelzésű hóriadót adtak ki, ez főként a déli országrészt érinti. Ezen a két napon akár 50 centiméterrel is vastagodhat a hóréteg, pedig még az elmúlt három hét alatt esett hó sem olvadt el a fagy miatt.

A dél-keleti Vrancea és Buzau megyében szükségállapotot rendeltek el, és több ezer katonát vezényeltek ki az elszigetelődött településeken bajba jutott emberek kimentésére.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

További képekért kattintson a fotóra!

Több mint hatvan országút le van zárva, akárcsak az A2-es autópálya a Bukarest és Fetesti közötti szakaszon. Tíz vasútvonalat is lezártak, a vonatok késéssel közlekednek, több mint kétszáz járatot töröltek.

Szeged környékén a magyar rendőrség várakozóhelyeket jelölt ki a Romániába tartó kamionoknak. A román hatóságok a rendkívüli havazás miatt a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek előtt hétfőn lezárták a nagylaki és a gyula-varsandi határátkelőhelyet - közölte a rendőrség.