Űrfelvételekkel leplezték le a brutális fegyvereket bevető szíriai elnököt

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által közreadott felvétel, amelyen a szíriai hadseregnek Rankusz városa ellen bevetett tüzérségi egységei láthatók 2012. február 2-án
Vágólapra másolva!
Műholdfelvételekkel bizonyította be az USA, hogy a szíriai rezsim nehéztüzérséget vet be a kormányellenes lázadók letörésére. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által közzétett fotókon kivehetőek a lánctalpas lövegek, ágyúk és rakétavetők is. Nézze meg, mivel lövi ellenfeleit a szíriai elnök!
Vágólapra másolva!

Látványos fotókat tett közzé pénteken az Egyesült Államok külügyminisztériuma a Szíriában folyó hadműveletekről. Az arab országban, ahol a tavaly márciusban kezdődött tüntetések mostanra véres polgárháborúvá váltak, jelenleg a kormány jól felszerelt, több mint 200 ezer fős hadserege folytat rendteremtő hadműveleteket a felkelők központjainak számító városok ellen. Mivel a helyszínen nehéz objektív információkhoz jutni, az USA műholdakról készített felvételekkel próbálta megmutatni, hogyan néznek ki Bassár el-Aszad elnök hadműveletei.

A szíriai konfliktusról nagyon kevés hiteles információ jut el a külvilághoz, mindössze néhány, a saját életét kockáztató újságíró jutott be a konfliktuszónákba. Az eseményeket az ellenérdekelt felek próbálják a saját érdekeik szerint kiszínezni: a felkelők ártatlan civileket mészároló kormányerőkről beszélnek, a rezsim pedig kormányépületeken rajta ütő terrorista csoportok garázdálkodásának állítja be a harcokat. A valóság valahol a kettő között lehet, hiszen a felkelők immár nem békések, de nem is ők kezdték a kormányt támadni, inkább önvédelemből kezdtek visszavágni a hadseregnek.

Ebben a bizonytalan helyzetben különösen érdekesek azok a műholdfelvételek, amelyek a kormány csapatainak mozgását, nehézfegyvereinek elhelyezkedését dokumentálják. A közzétett 8 kép az USA szerint a lázadó városok körül, Damaszkusz környékén és az ostromlott Homsznál készültek. Az alábbi térképen piros ágyúikonok jelzik, hogy hol fotózták az amerikai műholdak Aszad elnök lövegeit.

Forrás: Amerikai külügyminisztérium

Egyenlőtlen játszma

A közzétett képekkel az USA azt akarja bebizonyítani, hogy a rezsim sokkal brutálisabb erőszakot alkalmaz a konfliktus elfojtására, mint amekkora ellenállást a lázadó fegyveresek kifejtenek. Szíriában a felkelők nyár óta egy laza lázadó hadsereggé szerveződtek, a magát Szabad Szíriai Hadseregnek (Free Syrian Army, FSA) nevező szövetség pedig bevallottan végrehajt támadásokat kormányerők ellen. A felkelők azonban csak könnyűfegyverekkel vannak felszerelkezve, és egy-két támadás mellett főleg önvédelemre rendezkedtek be, míg a kormányerők tankokkal és ágyúkkal próbálják megsemmisíteni őket.

"Nem tisztességes egyenlőségjelet tenni a két oldal tettei közé, amikor az egyik oldal nehézfegyvereket használ. Szeretnénk megmutatni a rezsim brutális taktikáját, hogy az egész világ lássa" - írta a közzétett fotókhoz írt kommentárjában Robert Ford, a Damaszkuszból múlt héten hazahívott amerikai nagykövet.

Forrás: MTI/EPA/Amerikai külügyminisztérium
Az Az Zabani mellett felsorakozó lövegeknek még a csöve is kivehető a képen

Diplomáciai sakk-matt

A fotókkal az USA valószínűleg azokat az érveket akarja megcáfolni, amelyek szerint a szíriai rezsim kényszerhelyzetben cselekszik, hogy megvédje magát a fegyveres lázadókkal szemben. A bizonyíték minden bizonnyal Oroszországnak szól, amely a múlt héten megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az USA által támogatott határozattervezetet Szíriáról. A tervezet felszólította volna Szíriát, hogy azonnal hagyja abba a harcokat, és csapatait vonja vissza a laktanyáiba.

Oroszország arra hivatkozva vétózta meg a tervezetet, hogy az egyoldalúan korlátozta volna a szíriai rezsimet, miközben a harcokat két oldal vívja. Az oroszok azt mondták, hogy nemcsak a rezsimtől kell visszafogottságot követelni, de a lázadóktól is, mert a helyzet nem jók és rosszak szembenállásáról szól, mindkét fél felelős a vérontásért. A határozattervezet ugyan tartalmazta, hogy a [lázadó] fegyveres csoportoknak is abba kell hagyniuk a harcot, de ezt az oroszok nem tekintették elég garanciának.

Forrás: MTI/EPA/Amerikai külügyminisztérium
Tüzérségi ágyúk Az Zabani mellett

Vasárnap az Arab Liga bejelentette, hogy a konfliktust egy ENSZ-békefenntartó misszióval oldaná fel (erről itt olvashat bővebben). Ahhoz azonban, hogy a missziót jóváhagyja a BT, el kell érni, hogy Oroszország és Kína ne vétózza meg a tervet. A képek közzététele azt szolgálhatja, hogy az oroszok egyik érvét az USA kiiktathassa az elkövetkezendő tárgyalásokról, és igazolja, hogy a fegyverszünet a hatalmas túlerőben lévő kormányerőkön múlik.

Az USA és Oroszország viszonyát tovább bonyolítja, hogy míg az USA nyíltan hitet tett a lázadók támogatása mellett, addig a szíriai rezsim Oroszország utolsó közel-keleti szövetségese. Az oroszok jelenleg is dollármilliókért szállítanak fegyvereket Szíriának, és az ország területén található az egyetlen, orosz kézben lévő földközi-tengeri hadikikötő. A szíriai konfliktusban körvonalazódó amerikai-orosz ellentétről itt olvashat bővebben, a Szíriáról szóló cikkeinket összegyűjtve pedig itt találja.

Forrás: MTI/EPA/Amerikai külügyminisztérium
Homsz közelében rakétakilövőt is lefotóztak az amerikai műholdak

További képeket az USA külügyminisztériumának honlapján, itt nézegethet.