Izrael maga dönt az Irán elleni légicsapásról

Vágólapra másolva!
Izrael önállóan dönt arról, légicsapást mér-e Iránra - közölte szombat este az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, miután szombaton iráni hadihajók érkeztek a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán keresztül. Szombat éjjel Izraelbe érkezett az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, hogy megpróbálja meggyőzni az izraeli vezetést arról, hogy várjanak az Irán elleni katonai akcióval.
Vágólapra másolva!

"Izrael maga felelős a biztonságáért, ez a mi feladatunk, az izraeli hadseregé" - mondta Beni Ganc tábornok az izraeli közszolgálati tv-nek adott interjúban. "Irán nemcsak izraeli probléma, hanem regionális, sőt globális probléma" - fűzte hozzá az izraeli vezérkari főnök.

Szombaton jelentette be az iráni haditengerészet parancsnoka, Habibulla Szajjári tengernagy, hogy iráni hadihajók érkeztek a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán át. Az admirális részleteket nem közölt sem a hadihajók számáról, sem a típusáról, sem az úti céljukról. Ez már a második iráni haditengerészeti erőfitogtatás volt a Földközi-tengeren. Az iszlám forradalom 1979. évi győzelme óta először tavaly februárban keltek át a Szuezi-csatornán iráni hadihajók, hogy megmutassák az Iráni Iszlám Köztársaság tengeri hatalmát.

Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Tom Donilon szombat éjjel érkezett Izraelbe, hogy tárgyaljon Benjamin Netanjahu kormányfővel, és találkozzon az izraeli hadsereg vezetőjével. Az amerikai elnök tanácsadója emellett tárgyal Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel és Tamir Pardóval, az izraeli hírszerzés, a Moszad főnökével is - írta honlapján a Háárec című izraeli lap.

A megbeszélések központi témája minden bizonnyal a teheráni atomprogram lesz. A tárgyalásokon előkészítik Netanjahu jövő hónapra tervezett washingtoni látogatását, amelynek keretében az izraeli kormányfő tárgyal Obama amerikai elnökkel. Ennek a megbeszélésnek is feltehetően Irán lesz az egyik fő témája.

Az amerikai kormány - amely attól tart, Izrael néhány hónapon belül támadást intéz iráni atomipari létesítmények ellen - arról próbálja meggyőzni Tel-Avivot, hogy várja ki az Irán ellen bevezetett legutóbbi szankciók hatását. Benjamin Netanjahu csütörtökön úgy nyilatkozott, "nem hatnak" az Iránra kivetett szankciók. A zsidó államban élénk közéleti vita tárgya, hogy intézzenek-e katonai akciót Irán ellen, hogy megakadályozzák, hogy az iszlám országnak atomfegyvere legyen.

Irán "bővítheti atomprogramját"

Egy Bécsben dolgozó diplomata szerint lehetséges, hogy atomprogramjának bővítésére készül Irán egy Kom város közelében lévő föld alatti létesítményben - írja a BBC. Teherán a jelek szerint készen áll arra, hogy "új generációs centrifugák" ezreit állítsa be az erősen védett nukleáris központban - tette hozzá. Ezekkel felgyorsítható lesz az urándúsítás, ami az energiatermeléshez és az atomfegyvergyártáshoz szükséges.

A bécsi központú Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyelőre nem fűzött megjegyzést ehhez. Az ENSZ-hivatal ellenőrei a jövő héten Teheránba utaznak újabb tárgyalásokra Irán nukleáris tevékenységéről, miután múlt havi látogatásuk során nem juthattak be egyes nukleáris helyszínekre. Irán folyamatosan azt hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű, a Nyugat viszont attól tart, hogy Teherán titokban atombomba előállításával próbálkozik.