Kétszer is felrobbant az erdélyi szórakozóhely

Vágólapra másolva!
Gázszivárgás okozta valószínűleg azt a két robbanást, amely - nem sokkal egymás után - vasárnap hajnalban, illetve reggel történt az erdélyi Máramarossziget egyik éjszakai mulatóhelyén. Az első robbanásban fiatal lányok szereztek súlyos sérüléseket, a második robbanásban a helyszínelést végző rendőrök, tűzoltók és a gáz-, illetve áramszolgáltató vállalat alkalmazottai sebesültek meg.
Vágólapra másolva!

A női mosdóban egy lány cigarettára gyújtott, ezután történt robbanás helyi idő szerint hajnali egy órakor a máramarosszigeti Eufobia nevű szórakozóhelyen. A romániai hírtelevíziók tudósításai szerint a robbanásban heten sérültek meg, valamennyien 16 és 23 év közötti lányok.

Hat lány sérülései súlyosak, esetükben első-, másod- és harmadfokú égési sebeket állapítottak meg. A robbanás hat súlyos sérültjét vasárnap reggel katonai repülővel szállították Bukarestbe az égési sebek kezelésére szakosodott sürgősségi kórházba. A Krónika című erdélyi lap szerint a robbanáskor nagyjából 120-an tartózkodtak a szórakozóhelyen.

A második robbanás vasárnap reggel - helyi idő szerint tíz órakor - következett be, a hatósági helyszínelés idején. Ebben egyes források szerint kilenc, más források szerint tíz ember sebesült meg, közöttük három rendőr, két tűzoltó, az áramszolgáltató és a gázszolgáltató cég képviselői, valamint egy közjegyző, aki a mulatóhely szomszédságában működtette irodáját. Az Emaramures.ro hírportál értesülései szerint a második robbanás két áldozatának súlyos az állapota.

Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium sürgősségi ellátásért felelős helyettes államtitkára elmondta, a második robbanás áldozataiért is katonai repülőt küldenek a Máramarosszigettől 66 kilométerre fekvő Nagybánya repülőterére.

Egy megrepedt földalatti vezeték okozthatta a robbanást

A romániai hírtelevíziókban megszólaló szemtanúk szerint a lokálban - mely egy központi fekvésű földszintes épület pincehelyiségében működik - mintegy száz fiatal szórakozott az első - pánikot okozó - robbanás idején.

A vizsgálatok lefolytatásával megbízott Ion Ardelean máramarosszigeti főügyész az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az előzetes vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy egy megrepedt földalatti vezetékből a falakon keresztül szivárgott be a földgáz az épületbe. A főügyész azt is hozzátette, a második robbanás akkor következett be, amikor a helyszínelést végző rendőrök, tűzoltók, és a gázszolgáltató vállalat képviselői az épület földszintjén, a szórakozóhely fölött működő közjegyzői irodába léptek be.

A hírtelevíziók tudósításai szerint a második robbanás jóval nagyobb erejű volt, mint az első, az az épületben szerkezeti károkat is okozott. E robbanás legsúlyosabb sérültje a gázszolgáltató vállalat igazgatója. A sebesültek között van ugyanakkor a máramarosszigeti rendőrparancsnok helyettese, és a tűzoltóparancsnok helyettese is.