Irán fenyegetőzik az atomlétesítményeit vizsgáló ENSZ-delegáció miatt

Vágólapra másolva!
Franciaország és Nagy-Britannia mellett más uniós országokba irányuló olajexportját is leállíthatja Irán.
Vágólapra másolva!

Irán figyelmeztetett, hogy más EU-országokba sem fog olajat szállítani, nemcsak Nagy-Britanniába és Franciaországba, valamint katonai hadgyakorlatba kezd, hogy megerősítse az országának azokat a nukleáris létesítményeit, amelyek légitámadások célpontjai lehetnek, miután egy ENSZ-delegáció ment Iránba - számol be a Guardian.

A kínai külügyminisztérium azonban nem ért egyet azzal, hogy Irán az olajszállítás leállításával, annak kiterjesztésével fenyegetőzik.

Egy öttagú ENSZ-csapat érkezett Iránba egy kétnapos látogatásra, ebben a hónapban másodszor. Vezetőjük szkeptikus afelől, hogy beengedik-e őket nukleáris létesítményekbe. A csapat azt reméli, sikerül kikérdezni iráni atomtudósokat és meglátogathatnak egy katonai támaszpontot, ahol azt gyanítják, nagy erejű robbantási kísérleteket végeztek irániak.

Az irániak fenyegetőzése mindenesetre furcsa abban az értelemben, hogy az EU nemrég határozta el, júliustól olajembargót rendel el az országgal szemben. Brüsszel szerint Belgium, Hollandia és Csehország már nem is vásárol olajat a közel-keleti országtól, a spanyolok, olaszok, görögök már a kereskedelem csökkentéséről határoztak. Az európai embargót támogatja az Egyesült Államok is. Washington szerint az iráni olajbevételeket be lehet fagyasztani anélkül, hogy ez fennakadásokat okozna a globális olajpiacokon.

Az embargót az ország rohamtempóban haladó atomprogramja miatt rendelte el az EU. Az embargó akár fegyveres konfliktust is eredményezhet Irán, az EU és az USA között, mivel Irán válaszul lezárna egy fontos olajszállítási útvonalat, amelyet Amerika akár fegyverrel is megpróbálna nyitva tartani. Irán partjainál már fel is vonultak az amerikai, brit és francia hadihajók.