Tel-Avivnál is tesztelik a Vaskupola rakétapajzsot

Vágólapra másolva!
Nincs elég kapacitása Izraelnek arra, hogy légi csapással leállítsa vagy jelentősen visszavesse Irán atomprogramját, állítják amerikai hadászati és hírszerzési elemzők. Közben a zsidó állam kipróbálja Tel-Aviv környékén a Gázai övezet környékén már hatásosnak bizonyult védőpajzsot.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg rakétapajzsot állít fel és tesztel a héten Tel-Aviv környékén a szokásos évi rutingyakorlat keretében - mondta el egy izraeli katonai szóvivő hétfőn Jeruzsálemben.

A Vaskupola néven ismert rendszert mindössze néhány napig működtetik. A rakétapajzsot eddig a Gázai övezet környékén alkalmazták a palesztin szélsőségesek által kilőtt robbanóeszközök elhárítására. A tel-avivi gyakorlatozásnak különös jelentősége van, főként az utóbbi hetek izraeli fenyegetéseinek fényében. A zsidó államban sokat beszélnek az iráni nukleáris létesítmények elleni támadás lehetőségéről.

Egy izraeli katonai művelet esetén Tel-Aviv és környéke elsődleges célpont lenne az irániak és szövetségeseik számára. Aviv Kocsavi, az izraeli katonai hírszerzés vezetője szerint mintegy 200 ezer rakéta hullhat az ellenséges területekről Izrael földjére.

Mindeközben a New York Times arról ír, hogy Michael V. Hayden, a CIA volt igazgatója szerint "meghaladja Izrael képességét" az, hogy akár légitámadással komolyan visszavesse Irán nukleáris programját.

Az iráni nukleáris objektumok megsemmisítéséhez összehasonlíthatatlanul nagyobb katonai kapacitás szükséges, mint az iraki és a szíriai reaktorokat 1981-ben, illetve 2007-ben leromboló izraeli "sebészeti" csapásokhoz, és nem biztos, hogy Izrael rendelkezik ilyennel - írta a lap. Ha Izrael Irán megtámadása mellett döntene, akkor pilótáinak több mint 1600 kilométert kellene megtenniük nem baráti terület fölött, újra kellene tankolniuk, le kellene küzdeniük az iráni légvédelmet, egy időben több föld alatti célpontot is kellene támadniuk, amihez legkevesebb 100 repülőgép bevetése szükséges.