Barikádokkal akadályozzák az elnökválasztást Jemenben

Vágólapra másolva!
Az ország déli részén heves lövöldözés közben fegyveresek hatoltak be egy épületbe, és elzavarták a szavazóbiztosokat. A keddi lövöldözésekben összesen négyen haltak meg, köztük egy gyerek.
Vágólapra másolva!

Déli szakadár aktivisták felgyújtottak egy szavazóhelyiséget és utcákat torlaszoltak el kedden a dél-jemeni Ádenben, hogy akadályozzák a reggel kezdődött elnökválasztást - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója szemtanúkra hivatkozva. A keddi erőszakcselekményekben négyen haltak meg, köztük egy gyerek.

Fegyveresek behatoltak az ádeni épületbe a déli nagyváros Moalla negyedében, és felgyújtották, miután menekülésre késztették a szavazóbiztosokat - mondták a szemtanúk. Helyiek telefonon arról számoltak be, hogy heves lövöldözés volt hallható Dár-Szaad és Moalla negyedben.

A rendfenntartók és szeparatisták tűzharcában eltévedt lövedék ölt meg egy tízéves fiút. Ádeni tűzharcban halt meg egy rendőr is - közölték biztonsági források, akiknek az elmondása szerint a támadók több szavazóhelyiségre is rárontottak, urnákat és szavazócédulákat gyújtottak fel.

A délkeleti Mukalla városában, Hadramaut tartomány székhelyén szavazóhelyiségre támadó szeparatisták lelőttek egy őrt álló katonát - közölte egy katonai forrás. Mint hozzátette, az épületet őrző katonák viszonozták a tüzet, és két fegyveres támadót megsebesítettek. A tartományban két katona is megsebesült tűzharcban két különböző helyszínen.

A déli Lahadzsban egy tüntető halálos lövést kapott szakadárok és katonák tűzpárbajában egy szavazóhelyiségnél - mondták déli szeparatisták. Helyi források szerint az erőszak a térségben több helyütt, így Lahadzson kívül Dalában és Mukallában is súlyosan zavarja az elnökválasztás lebonyolítását - írja internetes oldalán a BBC.

A szavazáson csupán egyetlen jelöltre, az arab állam jelenlegi alelnökére - s egyben ügyvezető elnökére -, Abed Rabbo Manszúr Hádira adhatják le voksukat a választásra jogosultak. A déli autonomisták és az északi zaidita lázadók bojkottálják az elnökválasztást.