Őrizetbe vették Strauss-Kahnt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette kedden Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatóját az észak-franciaországi Lille ügyészsége egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében.
Vágólapra másolva!

Kihallgatási őrizetbe került Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatója egy észak-franciaországi prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás során. Strauss-Kahnt saját kérésére hallgatták ki azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan, amelyeken a részvételét már korábban nyilvánosan elismerte.

A brit Telegraph írása szerint a 62 éves politikus tanúként érkezett a rendőrségre kedd reggel, de rögtön kihallgatási őrizetbe vették. Ha a bíróság is beleegyezik, őrzietben marad. A France 24 azt írja, hogy Strauss-Kahnt elméletileg 96 órán át lehet vallatni, de az várhatóan nem tart majd 48 óránál tovább.

Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, az ügyészség az volt IMF-vezért azonban üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezelés bűntettével gyanúsította meg. Azt feltételezi:k: tudott arról, hogy a szexpartikat és a prostituáltak utazásait nagyvállalatok, az Eiffage és a BTP számláiról finanszírozták.

Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand
Dominique Strauss-Kahn autóval érkezett a meghallgatására

Az ügyben eddig nyolc személy ellen emeltek vádat, köztük Jean-Christophe Lagarde, Lille rendőrfőkapitánya ellen. A nyomozás során kiderült, hogy az ügy fő gyanúsítottjai - Fabrice Paszkowski, egy orvosi műszerekkel foglalkozó cég tulajdonosa és David Roquet, a BTP Eiffage csoport egyik leányvállalatának volt igazgatója - többször is jártak Strauss-Kahnnál Washingtonban. Utoljára tavaly május 11. és 13. között, egy nappal azelőtt, hogy nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt New Yorkban őrizetbe vették.

Októberben megjelent életrajzi kötetében Strauss-Kahn azt mondta, elviselhetetlennek tartja, hogy a nevét belekeverték ebbe az ügybe. Részvételét a szabados partikon ugyanakkor elismerte. "Az ilyen találkozókra nem prostituáltak járnak, és amikor az ember meghívást kap egy ilyen partira, akkor nem kéri el a számlát" - fogalmazott a kötetben a volt IMF-vezér, arra utalva, hogy nem fizetett a szexuális kapcsolataiért, és azt sem tudta, hogy esetleg prostituáltakkal találkozott azokon a szexpartikon, amelyekre francia nagyvállalkozóktól kapott meghívást. Hozzátette: "Semmi törvénytelent nem követtem el ... Irtózom a prostitúciótól, a nőfuttatástól".

Dominique Strauss-Kahnt tavaly májusban New Yorkban azért tartóztatták le, mert egy szállodai szobalány nemi erőszakkal vádolta meg. A francia politikus ellen végül a New York-i ügyészség ejtette a vádat, de az ügy folyományaként búcsúzhatott IMF-vezetői posztjától. Emellett korábban a 2012-ben esedékes franciaországi elnökválasztás első számú baloldali esélyese volt, de a győzelmi reménye ezzel szertefoszlott.

Tavaly júniusban aztán Tristane Banon francia újságírónő jelentette fel az IMF volt vezérigazgatóját, és azt állította, hogy Strauss-Kahn 2003-ban egy interjú során meg akarta erőszakolni egy párizsi lakásban. Elévülés miatt azonban nem történt vádemelés. A volt IMF-vezér büntetőügyéről szóló összes [origo]-s cikket olvashatja itt.