Közel ötven halottja és több száz sérültje van a Buenos Aires-i vonatbalesetnek

argentína, buenos aires, tömegbaleset, vonatbaleset
Vágólapra másolva!
Súlyos vonatbaleset történt szerdán Buenos Airesben, 49-en meghaltak, és több mint hatszázan megsérültek. A személyszállító vonat túl nagy sebességgel érkezett egy állomásra, és túlfutott a síneken. A közlekedési miniszter szerint az elővárosi ingázóktól zsúfolt szerelvény fékrendszere hibásodhatott meg.
Vágólapra másolva!

Ha Buenos Airesben tartózkodik, és van információja a történtekről, küldje el beszámolóját, fotóját, videóját a [email protected] címre!

Leszaladt a sínekről egy zsúfolt személyvonat Buenos Aires egyik pályaudvarán szerdán. Hivatalos közlés szerint 49 halottja van a balesetnek, több mint 600 ember pedig megsérült. A rendőrség azt közölte, hogy a halottak között van egy gyermek is.

A mentőszolgálat vezetője szerint lehetséges, hogy a halottak száma emelkedni fog. Hozzátette, hogy a vagonokban rekedt utasok kimentése befejeződött. Az argentin főváros mind a 33 kórházát riasztották a sérültek ellátására. A kisebb zúzódásokat, vágásokat a helyszínen kezelték.

Forrás: AFP/Juan Mabromata
További képekért kattintson a fotóra!

Szemtanúk szerint a vonat túl nagy sebességgel érkezett a helyi idő szerint reggeli órákban az Once pályaudvarra, és már nem lehetett lefékezni. A szerelvény a vágány végén lévő ütközőnek csapódott. A baleset olyan időpontban történt, amikor a vonatok általában tele vannak - írja a Clarín. Az utasok egymásra estek és közben kétségbeesve próbáltak kiszabadulni az összeroncsolódott kocsikból.

Az argentin közlekedési miniszter szerint az elővárosi ingázóktól zsúfolt szerelvény 26 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett a végállomásra. A miniszter szerint a vonat fékrendszere hibásodhatott meg. A vasúti dolgozók szakszervezetének elnöke szerint azonban az előző állomáson a fékek még rendben működtek, ezért ő nem akar spekulálni a baleset okáról.

Az utasok azt mesélték, hogy az egymásba rohanó vagonok padlója és teteje elvált egymástól, és az ablakok szétrobbantak. Az egyik vagon hat méterre csúszott bele egy másikba. "Sok vérző embert láttam" - mondta a Clarínnak egy nő, aki a vonaton utazott. "Elestem és rámestek emberek" - idézett a La Nacion egy utast, aki hozzátette: "Az első három kocsi egymásra nyomódtak. Az ajtók nem nyíltak ki és az ablakokon kellett kiszállnunk."

Videó a helyszínről - Még több felvételért kattintson ide!

"Ez egy nagy baleset volt" - mondta a mentőszolgálat vezetője. Az AP hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az ingázókat szállító vonaton legjobban az első vagon roncsolódott össze, ahol az utasok többsége a kerékpárjuk mellett állt. Itt a fémdarabok is sérüléseket okoztak. Az ablakon betörtek, az emberek egymásra vagy a földre estek. Zsúfolt vonalról van szó, így sokan állva utaztak a székek között. A közeli kórházakból mentőautók és mentőhelikopterek érkeztek a helyszínre.

A közel 13 milliós lakosú nagyvárosban a buszok és metrók mellett a vonatok is sokak által használt tömegközlekedési eszközök. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban gyakran tele vannak zsúfolva, és a legtöbben állva utaznak.

2011 szeptemberében 11 ember halt meg, amikor egy vonat összeütközött egy busszal, majd nekiment egy másik vonatnak. Az ország közlekedési minisztere szerint Argentínában 1970-ben volt a legsúlyosabb vasúti katasztrófa: egy vonat teljes sebességgel belerohant egy másikba, szintén a fővárosban. Akkor 200-an vesztették életüket.

Szünet az ellenségeskedésben

A Falkland-szigetek függetlenségét és brit fennhatóságát hirdető Falkland Islands nevű felhasználó azt írta a Twitteren, hogy ma már nem ír több bejegyzést a szerencsétlenség áldozataira való tekintettel. A szigetek hovatartozásának kérdését régóta vitatja Argentína, az utóbbi hónapokban újra nőtt a feszültség emiatt.