Szexuális bűnözők kasztrálása miatt kritizálják Németországot

Vágólapra másolva!
Keményen kritizálta az Európa Tanács Németországot, ahol a visszaeső szexuális bűnözőknek felajánlják a kasztrálás lehetőségét. A strasbourgi székhelyű, az emberi jogok érvényesülését ellenőrző testület szerint a beavatkozás megalázó és nem visszafordítható, ezért nem ajánlott.
Vágólapra másolva!

Vessen véget a szexuális bűncselekményeket elkövetők kasztrálásának - szólította fel Németországot az európai emberi jogok érvényesülését ellenőrző Európa Tanács. A tanács kínzásellenes bizottsága megalázónak nevezte a németek eljárását.

Németországban évente öt, szexuális bűncselekmények miatt elmarasztalt ember esetében végeznek kasztrálást, de őket sem kötelezik erre, hanem önkéntesen kérhetik a beavatkozást. Az ezt kérők börtönbüntetésük tartamának, illetve szexuális túlfűtöttségük csökkenését várják a beavatkozástól.

Azt az Európa Tanács bizottsága is elismeri, hogy a beavatkozás önkéntes és nagy körültekintéssel végzik, ám mégis ellenzik, elsősorban azért, mert visszafordíthatatlan.

Németország azzal érvel, hogy a kasztrálás nem büntetés, hanem kezelés, amelynek révén a szexuális túlfűtöttségben szenvedők meggyógyulhatnak, vagy legalább enyhülhet állapotuk - idézte a BBC a német kormány közleményét. A bizottság jelentése szerint az 1970 és 1980 között kasztrált 104 embernek csak 3 százaléka esett vissza.

Az Európa Tanács szerint viszont visszafordíthatatlan a folyamat, és súlyos egészségügyi következményei is lehetnek, ezen kívül a gyakorlat nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, és semmi sem garantálja, hogy az érintetteknek csökkent a tesztoszteron-szintjük, illetve megkérdőjelezhető, hogy az önkéntes beavatkozásra jelentkezők mindig szabadon és tájékozottan tudnak majd dönteni erről.

Az Európa Tanács ajánlásai nem kötelezők, de általában hatásosak, igaz, nem minden esetben. Három éve Csehországot marasztalták el hasonló okokból, de ott továbbra is élő gyakorlat a kasztrálás. A német kormány közölte, felülvizsgálják a lehetőségét, hogy vitára bocsássák a kérdést, de nincs szándékukban megváltoztatni a szabályozást.