A neonáci sorozatgyilkosság áldozataira emlékeztek Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban egyperces néma csenddel tisztelegtek a neonáci gyilkosságsorozat áldozatai előtt, a hozzátartozóktól pedig Angela Merkel kért bocsánatot.
Vágólapra másolva!

A német kancellár bocsánatot kért a bevándorló családból származó áldozatok hozzátartozóitól azon a berlini gyászünnepségen, amelyen a neonáci sorozatgyilkosság áldozatairól emlékeztek meg csütörtökön. A gyászünnepségen több mint ezren vettek részt, köztük számos állami vezető, politikus, társadalmi szervezetek képviselői, az áldozatok hozzátartozói közül pedig csaknem százan. Jelen volt Joachim Gauck is, a konzervatív-liberális koalíció és az ellenzéki szociáldemokraták, illetve Zöldek közös jelöltje az államfői posztra. Angela Merkel az előző héten lemondott szövetségi elnök, Christian Wulff helyett beszélt.

Angela Merkel beszédében megkövette a török és görög rokonokat, amiért a hatóságok alaptalanul meggyanúsították őket azzal, hogy közük lehet a bűncselekményekhez. Merkel figyelmeztetett, hogy nemcsak a szélsőségesek jelentenek veszélyt, hanem a rasszizmussal szembeni közömbösség is, ezért éberségre szólította fel a németeket.

Délben Németország településein egyperces néma csenddel tisztelegtek a gyilkosságsorozat áldozatainak emléke előtt. A 82 milliós országban leállt a közlekedés, a legnagyobb gyáraktól a legkisebb irodákig mindenütt felfüggesztették a munkát. A megemlékezést az állami szervek, a munkaadók és a szakszervezetek közösen hirdették meg.

Forrás: AFP/John MacDougall

A hatóságok mellett sokáig a többségi társadalomban és a médiában is az volt az uralkodó vélemény, hogy a sorozatgyilkosság a bevándorlók zárt közösségének valamilyen konfliktusából következhet. Több újság évekig a "török-büfé-gyilkosságok" (Döner-Morden) címszó alatt tárgyalta a 2000 és 2007 között elkövetett tíz gyilkosságot és két robbantásos merényletet, amelyekről tavaly év végén kiderült, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt felelős értük.

A merényleteket 2000 és 2007 között követték el különböző német városokban, de erre hivatalosan csak tavaly derült fény. A nyomozás több szálon folyt, és a merényletsorozattal a Bundestag illetékes bizottsága is foglalkozott, és azt igyekezett feltárni: miként fordulhatott elő, hogy egy neonáci csoport éveken keresztül szinte akadálytalanul gyilkolhatott.

Az ügy kirobbanása után vita indult Németországban a szélsőjobboldali terrorizmus veszélyeiről.