Befagyasztotta a legrettegettebb jakuzák pénzét az USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium lépése érinti a japán Jamagucsi-gumi jakuzacsoport és a Brothers' Circle elnevezésű bűnbanda pénzét is.
Vágólapra másolva!

Befagyasztotta két bűnszervezet pénzét az Egyesült Államok, amely így próbálja felvenni a harcot a szervezett bűnözés ellen. Az amerikai pénzügyminisztérium lépése érinti a japán Jamagucsi-gumi jakuzacsoport és a Brothers' Circle elnevezésű bűnbanda pénzét is. Az utóbbi, többnemzetiségűnek nevezett bűnszervezet négy földrészen működik.

A szervezetek fontos vezetőinek, a többi között a Jamagucsi-gumi vezetőjének, Sinoda Kenicsinek a pénzét is érinti a befagyasztás.

Ez az első alkalom, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák Barack Obama tavalyi elnöki rendeletét, amely a nemzetközi bűnszervezetek működését hivatott ellehetetleníteni. A rendelet értelmében azonosíthatók a bűnszervezetek tagjai, befagyasztható a vagyonuk, támogatóiknak pedig megtilthatják a pénzügyi tranzakciókat az Egyesült Államokban.

A japán bűnözők több mint fele a Jamagucsi-gumi irányítása alatt áll. A közel 40 ezer aktív tagot számláló csoport nemcsak Japán egyik legrégebbi tradicionális alvilági csoportja, jakuzaklánja, de a világ legnagyobb bűnszervezete is egyben.