Százmillióan készülnek sztrájkolni Indiában

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb munkabeszüntetését szervezik az indiai szakszervezetek február 28-ra. Várhatóan százmillióan fognak sztrájkolni azon a napon, amikor az indiai parlament a költségvetést tárgyalja.
Vágólapra másolva!

Tucatnyi szakszervezet mintegy százmillió dolgozója fog sztrájkolni Indiában február 28-án, miközben a parlamentben a költségvetésről tárgyalnak. A vasútnál, a bank- és biztosítási szektorban, az energiaiparban dolgozók fogják abbahagyni a munkát. Azt állítják, a kormány évek óta nem áll szóba velük. A 24 órás munkabeszüntetés a világ legnagyobb sztrájkja lesz.

Várhatóan megáll az élet a kikötőkben, az utakon, a bányákban és a repülőtereken is. A sztrájkolók követelései között van a minimálbér emelése, a szakszervezetekre irányuló nyomás megszüntetése, egy nemzeti társadalombiztosítási rendszer létrehozása, a nyugdíjak emelése, az áremelkedés megállítása és a korrupció elleni harc is.

A közelmúltban egy aktivista éhségsztrájkkal próbálta elérni, hogy a kormányzat komolyan lépjen fel a mindent átszövő korrupció ellen. Indiában tavaly több olyan korrupciós ügy került napvilágra, amely kongresszusi vezetőket, minisztereket és egyéb magas rangú politikusokat érintett.