Akcióba lépett a vöröskereszt Szíriában

Vágólapra másolva!
Először sikerült evakuálnia a vöröskeresztnek sebesülteket, nőket és gyerekeket az ostrom alatt lévő Homsz városából. A diplomáciai nyomás ellenére semmi jele a fegyverszünetnek.
Vágólapra másolva!

A fegyverszünetet sürgető nemzetközi erőfeszítések ellenére a szíriai rezsim szombaton folytatta a leszámolást Bassár el-Aszad elnök ellenfeleivel szemben. A harcoknak több mint egytucatnyi halálos áldozatuk van.

A kormánycsapatok Hama tartományban 11 embert öltek meg, a hetek óta ostromlott Homszban, az ellenzék fellegvárában pedig négyen veszítették életüket a város Haldíje negyedében a biztonsági erők lövéseitől.

A vöröskeresztnek közben sikerült kihoznia az első sebesülteket, valamint nőket és gyerekeket Homszból. Mint a vöröskereszt egyik aktivistája az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, egyelőre hét sebesültet, valamint húsz nőt és gyereket sikerült biztonságba helyezni. A városban egyre rosszabb a helyzet, és a sebesülteknek egyre több segítségre van szükségük.

A szíriai vörös félhold és a vöröskereszt mentőautóoszlopa péntek délután lépett be Homsz Bába-Amr városrészébe, ahonnan sebesülteket és nőket, gyerekeket menekített ki. Az akció idején nem volt fegyverszünet.

A BBC azt írja, több ezren rekedtek Homsz lakónegyedeiben, és naponta fenyegetik őket a kormányerők támadásai. A kerületeket lázadó katonák védik, akik Szabad Szíriai Hadseregnek nevezik magukat, nincsenek azonban megfelelően felfegyverkezve. Mindeközben a kórházak és az átmeneti betegellátó helyek kifutnak a tartalékokból.

Két sebesült külföldi újságíró, a francia Edith Bouvier és a brit Paul Conroy még mindig Homsz Bába Amr negyedében van, és nem szállították még el a támadásban a héten meghalt másik két újságíró, Marie Colvin és Remi Ochlik holttestét sem.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága azt szeretné elérni, hogy Homszban naponta kétórás fegyverszünetet tartsanak, amely alatt a rászorultakat el tudná látni. Egy vöröskeresztes forrás szerint a szervezet ismét tárgyalásokat kezdett e célból a szíriai kormány és az ellenzék képviselőivel. Végső célja az, hogy az ostromlott Bába-Amr negyedből az összes sebesültet kihozza.

A Szíria barátai nevű, mintegy hetven országot és hét nemzetközi szervezetet tömörítő országcsoport Tuniszban tartott első ülésén, pénteken az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a szíriai kormányt, és szankciókat is kilátásba helyezett, hogy növelje a Damaszkuszra nehezedő nyomást. Aszadot felszólították, hogy vonuljon száműzetésbe.