Kórházba szállították Nelson Mandelát

Vágólapra másolva!
A 93 éves volt dél-afrikai elnök hasfájdalmak miatt került kórházba. Az egészségi állapota sokat romlott az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Hasfájdalmai miatt kórházba szállították Nelson Mandelát, Dél-Afrika 93 éves volt elnökét. Jacob Zuma elnök hivatala azt jelentette, hogy Mandelát szombaton vették fel a kórházba. Az elnök nyilatkozatában azt kérte, hogy biztosítsák Mandela és családja nyugalmát. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik kórházba szállították Mandelát, de feltehetően Johannesburgban ápolják. A BBC johannesburgi tudósítója úgy tudja, hogy az éjszaka megműtötték.

A volt dél-afrikai elnök egészségi állapota romlott az elmúlt években. Régóta panaszkodott hasi fájdalmakra, orvosai szerint ezért megfelelő szakorvosi felügyeletre van szüksége.

Mandela nyolc éve vonult vissza a nyilvános szereplésektől. Legutóbb a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság alatt jelent meg a nyilvánosság előtt.

Mandela 1994-ben, az első nem faji alapon lezajlott választások eredményeként lett hazája államfője, miután a faji elkülönítés rendszere elleni harcáért 27 évre börtönbe zárták. 1993-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki. 1999-ig töltötte be az elnöki tisztet.