A Korán-égetés miatt lőttek le két amerikait Kabulban

Vágólapra másolva!
Afgán hivatalnokok szerint a Korán-égetés miatti tüntetéseken gúnyolódtak, és rossz könyvnek nevezték a Koránt azok az amerikai tanácsadók, akiket egy afgán társuk lőtt le szombaton a kabuli belügyminisztériumban. Az afgán férfi eltűnt.
Vágólapra másolva!

A bagrami Korán-égetésen vitázott össze afgán társukkal az a két amerikai tanácsadó, akiket szombaton lőttek le a kabuli belügyminisztérium épületében - közölte vasárnap egy meg nem nevezett afgán kormányzati forrás. A két amerikai tanácsadó videofelvételt nézett egy kabuli tüntetésről, és gúnyolódtak a tüntetőkön. "Majd azt mondták egyik afgán kollégájuk jelenlétében, hogy a Korán rossz könyv, és fenyegették az illető afgánt. Ennek hatására veszekedés tört ki közöttük, majd az afgán felindultságában több lövést adott le rájuk" - állította a nyilatkozó az AFP-nek.

Vasárnap délelőtt egy belügyi tisztségviselő úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy a minisztérium hírszerzőszolgálatánál dolgozó egyik rendőr a fő gyanúsítottja két amerikai tanácsadó lelövésének. Az illető eltűnt. A két amerikai tanácsadó holttestét kollégáik találták meg szombaton belügyminisztériumi irodájuk padlóján - közölte Szedik Szeddiki belügyi szóvivő. A lázadó tálibok azt mondták, hogy a tanácsadókat megölte "egy hős", Abdur-Rahmán, "arra válaszul, hogy a megszállók nem tisztelik az iszlám szent tárgyait", és "Korán-példányokat égettek el a bagrami bázison".

A Korán-égetés kiváltotta erőszakcselekményeket azonnal be kell fejezni - jelentette ki vasárnap a marokkói látogatáson tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. "Mélységesen sajnáljuk az incidenst, amely tiltakozásokat váltott ki, de úgy gondoljuk, hogy az erőszaknak be kell fejeződnie, és tovább kell folytatni a kemény munkát a békésebb és biztonságosabb Afganisztánért" - hangoztatta Clinton rabati sajtóértekezletén.

Keddre virradó éjjel a bagrami amerikai támaszpont börtönében elégettek több olyan Korán-példányt, amelyet raboktól koboztak el. Ennek hatására öt napon át Amerika-ellenes zavargások voltak szerte az országban, mintegy 30 ember meghalt, több mit száz pedig megsebesült.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bocsánatot kért az afgán néptől a Korán-példányok megbecstelenítéséért, Hamid Karzai afgán államfő pedig vasárnapi televíziós beszédében nyugalomra intette az ország lakosságát.

Vasárnap ismét Amerika-ellenes tüntetés volt az északi Kunduz tartományban található Imám Sahib városban a Korán-égetés miatt, és a demonstráció néhány részvevője kézigránátot dobott az ottani NATO-támaszpontra. A gránátrobbanás megsebesített hét amerikai katonát - közölték egybehangzó források.

A kabuli amerikai nagykövet és Barack Obama kampánytanácsadója vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Washington nem vizsgálja felül afganisztáni elkötelezettségét a Korán-égetés miatt kitört erőszakcselekmények miatt, amelyek során amerikai katonák is életüket vesztették. Ryan Crocker, az Egyesült Államok afganisztáni nagykövete és Robert Gibbs volt elnöki szóvivő szerint Hamid Karzai ingatag kormánya összeomlana, és a tálibok visszaszereznék az ország feletti ellenőrzést, ha Washington a csapatkivonás felgyorsítása mellett döntene. Crocker azt hangoztatta, hogy az amerikaiaknak meg kell kettőzniük afganisztáni erőfeszítéseiket, és olyan helyzetet kell teremteniük, amelyben az al-Kaida képtelen lesz a visszatérésre.