A WikiLeaks egy biztonságpolitikai cég leveleit szivárogtatja ki

Vágólapra másolva!
Az amerikai Stratfor közel 5 millió levelét szivárogtatja ki a következő hetekben a WikiLeaks portál. A biztonságpolitikai cég szerint a levelek egy része csak spekuláció, miközben a leveleket megszerző Anonymous hackercsoport pusztító hatásra számít.
Vágólapra másolva!

A WikiLeaks kiszivárogtató portál közzéteszi a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet elektronikus leveleit - több mint ötmillió küldeményt -, amelyeket számítógépes kalózok tulajdonítottak el. A WikiLeaks hétfőn közleményben tájékoztatott erről. A texasi székhelyű elemzőintézet elleni hackertámadásra a tavalyi év végén derült fény. Az Anonymous nevű hackercsoport azt ígérte, hogy közzéteszi az ellopott e-maileket, és a "kényes" információkat tartalmazó üzenetek publikálásának pusztító hatása lesz. Az interneten már megjelentek a Stratfor több mint 30 ezer előfizetőjének hitelkártyaadatai.

A Stratfor ügyfelei között szerepel az amerikai védelmi minisztérium, több kormányzati szervezet, biztonsági vállalat és médiaügynökség, továbbá az ENSZ néhány intézménye, illetve számos tekintélyes pénzintézet is. A kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange úgy fogalmazott, hogy a Stratfor "egy hírszerzési magáncég, amely az amerikai kormánytól és kétes hírű külföldi hírszerző ügynökségektől, illetve újságíróktól kapott információkra támaszkodik" elemzéseiben.

Az Anonymous korábban több olyan pénzügyi intézmény ellen hajtott végre számítógépes kalóztámadást, amelyek ellenezték a titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató WikiLeaks portál működését, és felléptek Julian Assange ellen. A WikiLeaks az elmúlt két évben csaknem 400 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, illetve tett közzé.

Cháveztől Iránig

A Stratfor hétfői közleményében szánalmasnak, szerencsétlennek és illegálisnak nevezte a levelek kiszivárogtatását - írja a CNN hírportál. "A levelek egy része valótlanságokat tartalmaz, míg a másik része pontos információkat, egyetlen levélről sem fogjuk megmondani, hogy a benne lévő információk melyik csoportba tartoznak" - közölte a Stratfor hétfőn.

A WikiLeaks közlése szerint a következő hetekben aktivista csoportokon és hírportálokon keresztül szivárogtatják majd ki a Stratfor leveleit. Az első csomagot a WikiLeaks már nyilvánosságra is hozta, a levelekben spekulációk olvashatók a venezuelai Hugo Chávez egészségi állapotáról, valamint egy az iráni atomprogram elleni szabotázsakcióról.

A Stratfor a világpolitika eseményeiről készít elemzéseket ügyfelei számára, a cég főleg nagyobb vállalatokkal, katonai szervekkel és az állami apparátussal áll kapcsolatban. Korábban egy amerikai hetilap a Stratfort árnyék-CIA-nak titulálta. A vállalat alapítója és vezetője a magyar származású George Friedman. Friedman holokauszttúlélők gyermekeként született Magyarországon, a család később a kommunizmus elől menekült el az Egyesült Államokba.