Egyre több várost támad a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
Közel száz halottat vittek kórházba hétfőn lőtt és szúrt sebekkel a szíriai Homszból és környékéről. A Vöröskereszt munkatársai ugyan most először jutottak be a közel egy hónapja ostromlott városba, a szíriai hadsereg viszont több város ellen is újabb offenzívát indított. Az ENSZ szerint megkérdőjelezhető a vasárnapi szíriai népszavazás hitelessége, mivel a voksolást folyamatos lövöldözés és erőszak kísérte.
Vágólapra másolva!

Hatvannyolc polgári személyt öltek meg hétfőn Homsz térségében fegyveresek - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet. A holttesteket lőtt és szúrt sebekkel a homszi közkórházba szállították. Aktivisták egy másik csoportja szerint hétfőn összesen 89 ember vesztette életét, közülük hatvannégyen egy ellenőrző pontnál történt incidensben.

A három hete ostromlott Homszból sokan elmenekültek, de most először jutottak be a Vöröskereszt munkatársai, egészségügyi eszközöket vittek magukkal, és három sebesültet mentővel szállítottak el. A BBC tudósítása szerint a szíriai hadsereg több olyan város ellen indított offenzívát, amely eddig az ellenzék ellenőrzése alatt állt. A brit hírcsatorna szerint a kormány erői légvédelmi fegyverekkel lövik Binnish városát, és ágyúkat állítanak fel.

Az ENSZ szerint megkérdőjelezhető a vasárnapi szíriai népszavazás hitelessége, mivel a voksolást folyamatos lövöldözés és erőszak kísérte. A világszervezet szóvivője New Yorkban kijelentette, hogy bár az új alkotmány, illetve a Baasz párt egyeduralmának vége a szíriai válságra adott politikai megoldás részét képezheti, egy erről szóló népszavazást erőszaktól és megfélemlítéstől mentes környezetben kell lebonyolítani.

Közben az állami tévében a szíriai belügyminiszter nyilvánosságra hozta az új alkotmány tervezetéről szóló vasárnapi referendum eredményét, amely szerint az urnáknál megjelent, szavazásra jogosult állampolgárok 89,4 százaléka igent mondott a dokumentumra. Az új alaptörvény Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint megnyitja az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt.

A dokumentum leglátványosabb változtatása az 1973-as alkotmány 8. cikkében történt, amely kikötötte, hogy a kormányzó Baasz Párt "az állam és a társadalom vezetője". Az új változat "politikai pluralizmust" hirdet.