Új városokat is bombázni kezdtek Szíriában

Vágólapra másolva!
Közel 150 ember halt meg a legutóbbi szíriai bombázásokban, nagy részük az ellenzék által uralt Homszban. A szíriai kormányerők olyan városokat is bombáznak, amelyeket korábban nem.    
Vágólapra másolva!

Száznegyvennégyen haltak meg Szíriában országszerte az erőszak következtében, közülük több tucatnyian menekülés közben az ellenzéki erők ostromlott bástyájában, a közép-szíriai Homszban - közölte egy szíriai jogvédő szervezet.

A Helyi Koordinációs Bizottságok tájékoztatásából nem derül ki, hogy a 144 áldozat hétfőre vagy több napra vonatkozik-e. Sokan Homsz fő lázadó negyedében, Bába-Amrban lelték halálukat, ahová a Szíriai Arab Vörös Félhold munkatársai hétfő este végre bejuthattak, hogy segítsenek a sebesülteknek. A város bizonyos negyedeit már hetek óta körülzárva tartják a kormányerők. Ellenzéki források keddi híre szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök egy elit páncélos hadosztály egységeit küldte Homszba. A hadosztály parancsnoka az államfő fivére, Maher.

A BBC úgy tudja, hogy nem 144, hanem 125 ember vesztette életét, nagyrészük ugyanabban a homszi összecsapásban. A BBC helyszíni tudósítója szerint a kormányerők olyan városokat is bombáznak az Idlib régióban, amelyeket korábban nem, a bombázások célpontjai pedig többször érintenek civileket, mint lázadókat.

Kimenekítettek két újságírót

Sikerült kicsempészni az ostromlott közép-szíriai Homsz városából Paul Conroyt, a The Sunday Times című brit lap fotós munkatársát, és már biztonságban van Libanonban - közölte kedden egy diplomata, aki figyelemmel kísérte Conroy és egy szintén sebesült francia újságíró sorsát.

Szíriai ellenzéki források azt mondták a Reuters brit hírügynökségnek, hogy Libanonban van már Edith Bouvier, a Le Figaro című francia újság riportere is, aki Conroyjal együtt sebesült meg múlt szerdán a kormányerőknek a lázadó Homsz elleni offenzívájában. Az akkori támadásban meghalt egy amerikai és egy francia újságíró.