Tízezer cseh egyetemista tüntetett Prágában

Vágólapra másolva!
Tízezer egyetemista vonult fel szerdán Prágában esélyegyenlőséget, egyetemi autonómiát, az oktatás színvonalának megtartását követelve. A cseh kormány felsőoktatási reformjában többek között tandíj bevezetését tervezi.
Vágólapra másolva!

Kormányuk felsőoktatási tervei ellen tiltakoztak cseh diákok. A nyugtalanság hetének kiáltották ki a múlt vasárnaptól most péntekig terjedő időszakot, és minden nagyobb városban vitákat, nyilvános előadásokat, kiállításokat, felvonulásokat, koncerteket szerveznek a miniszterelnök Petr Necas által támogatott két reformjavaslat ellen. Hétfőn Brnóban ötezren vonultak fel a helyi rendőrség becslése szerint. A legnagyobb megmozdulásra szerdán volt Prágában, tízezren vettek részt rajta.

A diákokhoz csatlakoztak az oktatók, a színházak és több ismert személyiség is. A prágai Károly egyetem rektora szerdára tanítási szünetet engedélyezett, hogy a diákok részt vehessenek a tüntetésen.

"A tervezett változtatások az egyetemek autonómiájának csorbulásához vezetnek majd, csakis a politikai és gazdasági elit érdekeit szolgálják, és radikálisan rontják majd a felsőoktatás színvonalát" - közölte a CTK cseh hírügynökséggel Jan Gruber, a cseh Szabad Egyetemek Mozgalom egyik vezetője. A diákok attól is tartanak, hogy az üzleti szféra túl nagy befolyással lesz az oktatási intézményekre.

A diákok és az oktatók két reformtervezet ellen tiltakoznak, azt szeretnék elérni, hogy a kormány küldje vissza átdolgozásra azokat az oktatási minisztériumnak. A törvényjavaslatok értelmében a kormány tandíjat vezetne be, megváltoztatná az akadémiai testületek felállítását, illetve szerződés alapú finanszírozásra állítaná át az egyetemeket, ennek lényege, hogy több évre előre megszabnák, mekkora állami támogatást kaphatnak az intézmények. A reform értelmében egyúttal az egyetemeknek választaniuk kellene, hogy inkább a kutatásra, az oktatása vagy diákjaik jövőbeli elhelyezkedésének biztosítására helyezik a hangsúlyt - írja a cseh hírügynökség.

A kormány tervei szerint 2013-ról kellene tandíjat fizetni az egyetemeken, legfeljebb évi tízezer cseh koronát (116 ezer forint) szemeszterenként. A tiltakozások hatására felmerült ugyanakkor, hogy tandíj helyett csak azoknak kelljen majd fizetni, akik túllépik a hivatalos képzési időt, illetve más egyetemeken akarják folytatni tanulmányaikat, de a hét elején már az is szóba került, hogy felvételi díjat vezetnének be tandíj helyett. A diákok elutasítják a fizetős felsőoktatást.

"A diákok csak saját csoportérdekeikért harcolnak, nem a felsőoktatásért. Nyomásgyakorlásról van szó, az egyetemi reformra szükség van, ezt minden értelmes ember tudja" - írta Václav Klaus köztársasági elnök kedden délután elnöki honlapján. Klaus szerdai brünni látogatását is lemondta, pedig előadást tartott volna a Masaryk egyetemen is. A brünni diákok azonban már korábban jelezték, hogy ellenzik Klaus egyetemi látogatását, s előadására nem kíváncsiak.

"Nem vagyunk sem paraziták, sem önzők" - üzente a prágai nagygyűlésen Stanislav Stech, a Károly Egyetem rektorhelyettese Klausnak az elnök egy a diákokkal kapcsolatos korábbi nyilatkozatára célozva.

A cseh kormány márciusban tárgyal a javaslatokról, amelyeket Petr Necas miniszterelnök is támogat. A cseh felsőoktatás reformja nyolc éve van napirenden, de a diákság és az oktatók tiltakozásai miatt eddig nem sikerült változtatásokat keresztülvinni.

Magyarországon az elmúlt hetekben több alkalommal is tartottak hasonló demonstrációkat a diákok, a kormány felsőoktatási tervei ellen tiltakozva. A múlt héten a támogatott képzésben részt vevők keretszámának csökkentése és a röghöz kötés ellen tiltakoztak 150-en elfoglalva egy előadótermet az ELTE Bölcsészkarán, egy héttel előtte pedig ezren vonultak fel a budai rakparton és szálltak meg egy előadótermet a jogi karon.