Feladták homszi állásaikat a szíriai felkelők

Vágólapra másolva!
Homsz civil lakosságát akarták megkímélni - állítják Aszad szíriai elnök ellenfelei magyarázatként arra, miért vonultak ki a hetek óta tartott városból. A Vöröskereszt engedélyt kapott, hogy segélyeket vigyen a homsziaknak.
Vágólapra másolva!

Feladták homszi állásaikat a szíriai felkelők. Az Aszad elnök hatalma ellen lázadók hetek óta tartották magukat a város Baba Amr kerületében, amely ellen szerdán indított szárazföldi akciót a hadsereg.

A lázadók csütörtökön közölték, hogy taktikai megfontolásból vonulnak el, ugyanis szeretnék megkímélni annak a négyezer civilnek az életét, aki még a városba maradt.

Nem sokkal később a hatalom bejelentette, hogy átvette az ellenőrzést Homsz fölött. A BBC munkatársa ugyanakkor arról számolt be, hogy a kivonulás minden bizonnyal egyeztetve volt a két fél között, amint történt az korábban is, amikor egyes összecsapások helyszínén megpróbálták megakadályozni a totális harcot.

A lázadók egyébként azt mondták, nem volt elég fegyverük a lakosság megvédéséhez. Egyben felszólították a Nemzetközi Vöröskeresztet, hogy mielőbb segítsenek a városnak. A segélyszervezet végül hétfő este bejelentette: megkapták az engedélyt Damaszkusztól, így bemehetnek Homszba.

Közben repedések látszanak a szíriai ellenállók táborában. A külföldre menekültek megalakították ugyanis a Szíriai Nemzeti Tanácsot, amelynek feladata a fegyveres ellenállás koordinálása lenne. Az országban működő Szabad Szíria Hadsereg azonban elutasítja ezt a csoportosulást.