Megtiltották a tüntetőknek a sátorozást Moszkvában

Vágólapra másolva!
Az elnökválasztások várható kimenetele miatt tüntető ellenzékiek sátorozni szeretnének Moszkvában, de a polgármester szerint ez túlságosan zavarná a városlakókat. A nagy tereket már úgyis lefoglalták a kormánytöbbség támogatói.
Vágólapra másolva!

Moszkva polgármestere szerint zavarnák a helyieket a belvárosban felállított sátorok, ezért ellenzi a tervet, de azt kész megengedni az ellenzéki tüntetőknek, hogy az utcákon demonstráljanak. "Senki nincs az utcai tüntetések ellen, ha azok nincsenek a helyiek útjában. Garantáljuk a helyet mindenkinek, aki beszélni akar, de az biztos, hogy nem engedjük meg, hogy sátortáborokat verjenek a városban" - mondta Szergej Szobjanin a népszerű orosz napilapnak, a Komszolszkaja Pravdának adott interjújában.

Oroszországban vasárnap elnökválasztást tartanak, amelyre az ellenzéki csoportok köztéri sátorozással és engedély nélküli tömegtüntetésekkel készülnek, mert biztosnak látják, hogy a választást el fogja csalni a hatalom. Moszkvában már napokkal a választások előtt megjelentek a közelgő konfliktus előjelei, a városvezetés ugyanis megtiltotta, hogy a tüntetők az általuk választott útvonalakon demonstráljanak, ők viszont ellenállásra készülnek. (Az elnökválasztás előkészületeiről ebben a cikkünkben, a választás tétjéről pedig itt olvashat részletesen.)

"Az a baj, hogy az ellenzék jelentős, neves helyeken akar demonstrálni, ezek pedig a város központjában vannak. A Vörös tér kivételével nincsenek nagy tereink a centrumban" - mondta a polgármester. Az ellenzékiek a Kreml közelében lévő Manezhana vagy a Ljubjanszkaja téren akarnak gyülekezni, de a polgármesteri hivatal visszautasította a kérésüket arra hivatkozva, hogy ezeket a tereket már lefoglalták a kormányzó pártok támogatói.

Csütörtökön rövid időre letartóztattak hat ellenzéki aktivistát, akik sátrakat akartak osztogatni a tüntetők között egy nem engedélyezett tüntetésen Moszkva külvásorában. A hat aktivistát bevitték a rendőrségre, kihallgatták őket, ellenőrizték a hátterüket, de rövid idő után kiengedték őket.