Lövik a tüntetőket Damaszkuszban

Vágólapra másolva!
A tüntetők azért vonultak utcára, hogy megmutassák a hadseregnek, hogy az ellenzéki város Homsz elfoglalása nem vet véget az ellenállásnak. Az ENSZ biztonsági tanácsában már Kína és Oroszország is Szíria ellen szavazatt.
Vágólapra másolva!

Tüntetőkre nyitottak tüzet csütörtökön este Damaszkuszban a szíriai biztonsági erők, és megsebesítettek öt embert. Az incidens néhány órával az után történt, hogy a hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta Homsz város Bába-Amr negyedét, ahonnan kivonultak a lázadók.

Az egyik tüntető azt mondta: azért vonultak az utcára, hogy a rezsim tudomására hozzák: Bába-Amr bevétele nem vet véget a forradalomnak. Ekkor a rendőrök AK-47-es gépkarabélyokból tüzet nyitotta a tüntetőkre - mondta. Az incidensről készített felvétel felkerült az internetre. Ezen látszik, amint körülbelül 200 fiatal táncolva skandált a Homszi lázadókat támogató jelszavakat. Ekkor fegyverropogás hallatszott, és a tömeg feloszlott.

A történteket más forrásokból nem lehetett megerősíteni, ugyanis a szíriai hatóságok korlátozzák a sajtó működését.

Az ENSZ megfigyelőt küldene

Csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa - Oroszország és Kína támogatásával - követelte, hogy Szíria engedje be Valerie Amost, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettesét.

A testület elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a szíriai hatóságok késleltetik a diplomata beutazási engedélyének kiadását, és az egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban rosszallását fejezte ki a humanitárius helyzet gyors romlása miatt, különösen az erőszak sújtotta Homsz, Hama, Deraa és Idlib területén.

A szíriai hatóságokat a BT felszólította, hogy "haladéktalanul és korlátozások nélkül" egyezzenek bele Amos beutazásába. Az is követeli, hogy adjanak engedélyt humanitárius személyzetnek a rászorulók ellátására. Az összes szíriai felet, de különösen a hatóságokat arra kéri, hogy működjenek együtt teljes mértékben a világszervezettel és a hozzá tartozó humanitárius szervezetekkel, megkönnyítendő a segélyek kiosztását és a sebesültek evakuálását az erőszak sújtotta övezetekből.

A szíriai külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy kész "megvitatni Amos látogatásának időpontját", mert amit ő javasolt, az nem felel meg a helyi hatóságoknak.