A vallási és a politikai vezetés mérkőzik meg az iráni választásokon

Vágólapra másolva!
A reformpárti szervezetek bojkottálják a szavazást, és a jövő évi elnökválasztásra tartogatják az erejüket. A mostani választások eredménye aligha változtat majd Irán nukleáris programján.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek péntek reggel az iráni parlamenti választások, amelyek lényegében az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, valamint az elnök szövetségesei közötti verseny lesz, vagyis a vallási, valamint a politikai vezetés közötti küzdelem.

A vitatott eredményű 2009-es elnökválasztás óta ez az első jelentős választás az országban. Az akkor és azóta is megfélemlített reformpárti szervezetek bojkottálják a szavazást, mert nem tartják "szabadnak és igazságosnak", inkább a jövő évi elnökválasztásra összpontosítanak. Az ellenzéki Zöld Mozgalom azért sem vesz részt a választásokon, mert a vezetőik több mint egy éve házi őrizetben vannak.

A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint 8 (közép-európai idő szerint 5.30) órakor nyitották meg, és 6 (15.30) óráig tartanak nyitva a tervek szerint, de többször előfordult korábbi választásokon, hogy ezt a záró időpontot meghosszabbították. Az ország 74 millió lakosából 48 millió jogosult szavazni.

Teheránban több plakát is azzal próbálja az urnákhoz csábítani a szavazókat, hogy arra figyelmeztet, az alacsony részvétel felbátoríthatja a nyugati hatalmakat, hogy katonai támadást intézzenek az ország ellen.

A BBC teheráni tudósítója szerint a választások eredménye valószínűleg nem változtat majd Irán álláspontján a vitatott nukleáris programjáról. Mindeközben az atomprogram miatt bevezetett szankciók egyre inkább nyomás alatt tartják az iráni gazdaságot.