A szíriai hadsereg továbbra is akadályozza a Vöröskereszt munkáját

Vágólapra másolva!
Szíriai aktivisták szerint a hadsereg szombaton ismét tüzérséggel lőtte Homsz városának egyes negyedeit, miközben továbbra is akadályozta, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt helyszínen lévő konvoja a beszámolók szerint katasztrofális állapotokban lévő ostromlott körzet lakosságának segítséget nyújtson. 
Vágólapra másolva!

Az egyik szíriai aktivista hálózat szerint aknavető lövedékek csapódtak be szombat reggel Homsz város több negyedében. Az egyik szükségkórház orvosa, Abu Haszan al-Homszi elmondta, hogy tucatnyi könnyebb sebesültet ápol. Szavai szerint már-már "megszokottá vált, hogy kora reggel hullani kezdenek a gránátok".

A lázadók csütörtökön vonultak ki a közép-szíriai város közel egy hónapon át ostromlott Bába-Amr negyedéből, hogy megkíméljék az ott maradt civil lakosság életét. A hadsereg által elfoglalt városrészből azonban pénteken megtorlásokról, kivégzésekről érkeztek hírek. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken nyilatkozatban követelte a szíriai hatóságoktól, hogy engedjék be a humanitárius segélyt a Bába-Amr negyedbe, és szüntessék be az erőszakot.

Damaszkusz jóváhagyásával pénteken érkezett a városba a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) hét darab 15 tonnás teherautóból álló konvoja, amelyet élelemmel, gyógyszerrel és takarókkal raktak meg, de szombat délutánig sem kaptak engedélyt arra, hogy bemenjenek vele a negyedbe. "Még most is tárgyalunk, hogy bejuthassunk Bába-Amrba" - mondta szombaton a szervezet genfi központjában Hicham Hassan szóvivő, hangoztatva, hogy nem adják fel. A szíriai hadsereg helyben biztonsági okokra, egyebek közt a felkelők által hátrahagyott aknákra hivatkozva tagadja meg a vöröskeresztesek belépését. A damaszkuszi kormány pedig semmilyen magyarázattal nem szolgál korábbi engedélyének visszavonására - mondta Hassan.

Beszámolók szerint Bába-Amrban katasztrofális a helyzet, nincs áramszolgáltatás, az ott maradt lakosság nem jut élelemhez és ivóvízhez, s nincs orvosi ellátás a betegek és sebesültek számára. Egy, a városból kijutott spanyol újságíró pénteken azt mondta, hogy a városrészben humanitárius katasztrófa fenyeget.