Nyolcszázan vesznek részt a luxushajó-baleset miatti meghallgatáson

Costa Concordia bizonyítási eljárás, Grosseto
Vágólapra másolva!
A zátonyra futott Costa Concordia luxushajó balesetének túlélői és a hozzátartozók közül nyolcszázan regisztráltatták magukat a szombaton kezdődött bizonyítási eljárásra. A gondatlanságból elkövetett emberöléssel és a hajó elhagyásával vádolt Francesco Schettino kapitány nem vett részt az eljáráson, a kilenc vádlott közül mindössze egy másodtiszt jelent meg.
Vágólapra másolva!

Bírósággá alakították át Grosseto toszkán város színházát a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia bizonyítási eljárására, amelyre nyolcszázan akkreditáltatták magukat, közöttük a szerencsétlenség túlélői, a feleket képviselő nyolcvan ügyvéd és újságírók.

A vizsgálóbíró vezette eljárás a nagyszámú résztvevő miatt többórás késéssel kezdődött. Kiemelt volt a biztonsági készültség, a színházba belépőket egyenként ellenőrizték. Francesco Verusio államügyész vezette a 24 fős ügyészcsapatot. A kilenc vádlott közül egyedül Ciro Ambrosio másodtiszt volt jelen. A gondatlanságból elkövetett emberöléssel és a hajó elhagyásával vádolt Francesco Schettino kapitány nem hagyta el házi őrizetét, és nem vett részt a bizonyítási eljáráson a Costa Crocierének a vádlottak között szereplő alelnöke sem.

A vizsgálóbíró feladata a felek kiválasztotta szakértők megerősítése lesz, ők dolgozzák fel a Costa Concordia fekete dobozának információit. Az ügyészség egy egyetemi tanárt, az olasz kikötő-kapitányság és a haditengerészet egy-egy tisztjét jelölte ki. A fekete doboz tartalma alapján nekik kell választ adniuk arra, mi történt a január 13-án este háromnegyed tízkor bekövetkezett zátonyra futás és a másfél órával később kiadott evakuálási parancs között, mekkora haladási sebességgel, milyen útvonalon haladt a hajó.

A tragédiát a férjével túlélő egyik utas, Francesca Scaramuzzi az újságírók előtt "bűnözőnek" nevezte Schettino kapitányt, "akire nem lett volna szabad ennyi ember életét rábízni". A családjával megmenekült Roberto Brigione elmondta, hogy az utolsók között hagyta el a hajót, és a kapitány és a legénység semmiben nem segítette őket. A szintén túlélő Adriano Bertaglia úgy fogalmazott, hogy "már csak azért is el kell ítélni a legénységet, mert az utasok helyett magát mentette".

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
A meghallgatásra nyolcszázan regisztráltatták magukat

A Costa Concordia balesetéről szóló összes cikkünket itt olvashatja.