Több ezren tüntettek a Monti-kormány ellen Olaszországban

Vágólapra másolva!
Szélsőjobboldaliak, a Lyon-Torino gyorsvasút ellenzői és építőmunkások is tüntettek szombaton Rómában a Monti-kormány ellen, egymástól külön, más-más római helyszíneken. A tüntetők a L'Aquilát Rómával összekötő főutat is lezárták, ezért hatalmas dugók alakultak ki.
Vágólapra másolva!

A szélsőjobboldali tüntetők keresetlen szavakkal bírálták a Monti-kormányt az adók és az üzemanyag-árak növekedése miatt, "szociális mészárosnak", és a nagytőke kormányának nevezték a kabinetet. A szervezők szerint közel 20 ezren vettek részt a tiltakozáson. Eközben Rómában több ezer építőmunkás is tüntetett, támogatást követelve a gazdasági válság és a kormány megszorításai miatt nehéz helyzetbe került építőiparnak.

Ismét tiltakoztak a Lyon-Torino gyorsvasút ellenzői is. Néhány százan egy időre lezárták a L'Aquilát Rómával összekötő főutat. Nem engedték az autók áthaladását a mellékutakon sem, s emiatt végeláthatatlan forgalmi dugók alakultak ki. A rómaihoz hasonló tüntetéseket tartottak a gyorsvasút ellen más olasz városokban is, beleértve Milánót, ahol a tüntetők a nagyváros központi terére vonultak.

Franciaország és Olaszország 2001-ben kötött szerződést a Lyon és Torino közötti gyorsvasút megépítéséről, amely 7 óráról 4 órára csökkentené a Párizs és Milánó közötti utazás időtartamát, de a beruházás Olaszországban nagy ellenkezésbe ütközött, egyebek között a várható környezeti hatások miatt. A beruházás becsült költsége 15 milliárd euró, amelynek egy részét az Európai Unió biztosítaná.