Ellenzékiek és Putyint támogató fiatalok vonultak az utcára Moszkvában

Vágólapra másolva!
Csalódott ellenzéki tüntetők, valamint Vlagyimir Putyint támogató fiatalok is az utcára vonultak hétfőn Moszkvában. Az ellenzékiek új választásokat követeltek, míg közel 20 ezer fiatal vasárnaphoz hasonlóan koncerteken ünnepelte Vlagyimir Putyin gyözelmét.
Vágólapra másolva!

A parlamenten kívüli ellenzék engedélyezett tüntetésével egy időben a Putyin-párti ifjúsági mozgalom is az utcára vitte híveit hétfőn Moszkvában. A kormányzó Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezetei jó előre lefoglalták a Kreml közelében lévő területeket. A Manyezs térre, a Forradalom terére és a volt KGB-székház előtti Lubjankára legalább 20 ezer embert mozgósítottak. Így akarják ellensúlyozni az ellenzék akcióját, amelyet a Puskin térre szerveztek, és amelynek legfőbb követelése az előre hozott parlamenti és immár elnökválasztás volt. Az ellenzék mindkét választást törvénytelennek tartja.

A szervezők, közöttük a parlamenten kívül rekedt Szolidaritás mozgalom, a Jabloko, a Baloldali Front korábban szintén a Manyezsra kért engedélyt, de a főváros polgármesteri hivatala azzal utasította el kérelmüket, hogy akadályoznák a város életét. A hatalom mellett kiálló mozgalmak viszont a vasárnap estéhez hasonlóan ezúttal is a Manyezson szórakoztatták koncertekkel a fiatalokat, akik a népszerű, és amúgy a fellépésekért sok pénzt elkérő sztárokat ingyen hallgatták. Ráadásul, a városban terjedő hírek szerint még pénzt is kaptak azért, hogy részt vegyenek a rendezvényen. Az ország több városában rendeztek hétfőn Putyint támogató nagygyűléseket.

A rendőrség közölte, hogy 50 embert őrizetbe vettek a Lubjankán, ahol a betiltott nacionalista-bolsevik párt engedély nélküli akcióján akartak részt venni. Közöttük van Eduard Limonov író, a szervezet elnöke is. Szentpétervárrról szintén előállításokról érkeztek hírek.

Körbezárnák a Kremlt

A rendfenntartók előre jelezték, hogy minden engedély nélküli megmozdulást meg fognak akadályozni, a későbbre tervezett ellenzéki "fehér gyűrű akciót" is, amikor az ellenzékiek jelképesen ismét körbe akarják zárni a Kremlt. A Puskin teret és környékét megtöltő tömeg egy része attól tartott, hogy provokátorok vannak közöttük.

A rendezvényen felszólalt Mihail Prohorov milliárdos üzletember is, aki egyéni jelöltként a harmadik legtöbb szavazatot kapta a vasárnapi szavazáson. A tüntetők azonban kifütyülték, és azt kiabálták: "szégyen, adj egy milliót!" A korrupcióellenes tevékenységéről ismert radikális ügyvéd-bloggert, Alekszej Navalnijt viszont a tömeg örömmel üdvözölte. Navalnij azt mondta, hogy nem hagy fel az utcai tiltakozó akciókkal.

Este letartóztatták Navalnijt

A rendőrség felszólítása ellenére sem hagyta el az ellenzékiek egy csoportja a moszkvai Puskin teret a hétfői engedélyezett tüntetést követően. A Dozsgy független televízió tudósítása szerint az OMON karhatalmi egység emberei folyamatosan szorították ki a térről a tüntetőket. A rendfenntartók keményen léptek föl, Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális szervezet vezetőjét őrizetbe vették. Ugyanez a sors jutott osztályrészül Alekszej Navalnijnak, a neves ellenzéki ügyvéd-bloggernek. Az akciót a helyszínen hirdette meg Udalcov azzal a jelszóval hogy addig nem hagyják el a teret, amíg a hatalom nem teljesíti követeléseiket. Több százan követték felhívását.

Forrás: AFP/Kirill Kuryavtsev
Több száz embert vettek őrizetbe a rendőrök

Egy ellenzéki parlamenti képviselő az Igazságos Oroszország frakciójából a tüntetőkkel maradt, hogy megvédje őket, de erőfeszítése kárba veszett. Szergej Udalcovékkal együtt körülbelül száz embert vittek el a Puskin térről. Korábban a Lubjanka téren vettek őrizetbe ötven személyt, a betiltott nacionalista-bolsevik párt képviselőit és vezetőjüket, Eduard Limonovot.

Néhány száz tüntető a Tverszkaja utcán indult el a Triumfalnaja tér felé. A hatalom elleni jelszavakat skandálók közül többeket szintén őrizetbe vettek. Ellenzékiek egy csoportja a Puskin térről a központi választási bizottság elé vonult, de akciójukat sem ott, sem a Vörös téren, a Kreml falánál nem tudták megtartani.

A Szolidaritás mozgalom társelnöke, Borisz Nyemcov egykori miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint a békés hatalomváltást jelképező fehér szalagok helyett az OMON egysége kerítette körbe a Kremlt.