Obama támogatásáról biztosította Izraelt Iránnal szemben

Vágólapra másolva!
Izrael és az Egyesült Államok szövetségesek maradnak, és diplomácia úton igyekeznek kezelni az Irán nukleáris fenyegetés okozta helyzetet - hangzott el Barack Obama és az izraeli miniszterelnök találkozója után hétfőn.
Vágólapra másolva!

Hétfőn az Egyesült Államokba látogatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ahol többek között Iránról is tárgyalt Barack Obamával. A tárgyalás után az amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok mindig támogatni fogja Izraelt a helyzet kezelésében - jelentette az amerikai AP hírügynökség a találkozó után.

Obama a találkozó után úgy fogalmazott, hogy mind ő, mind az izraeli miniszterelnök egyetértettek abban, hogy diplomácia úton kezelik az Irán nukleáris fegyverei okozta fenyegetést. Obama arról is beszélt, hogy ha Irán nem megfelelő célokra használja a birtokában lévő atomot, akkor az Egyesült Államok minden lehetséges válaszlehetőséget figyelembe fog venni.

Az izraeli miniszterelnök a találkozó után megerősítette Obama szavait, mint mondta, Izrael és Amerika egymás támogatói. Benjamin Netanjahu arról is beszélt, hogy Izrael egy szuverén állam, amelynek joga van megvédeni magát. "Izrael kell hogy legyen a saját sorsának a kovácsa" - mondta.

A találkozó előtt az egyik nagy kérdés az volt, hogy Izrael a következő hónapokban mérjen-e megelőző csapást Iránra a nukleáris fenyegetettség növekedése miatt. Az izraeli elnök, Simon Peresz vasárnap egy amerikai-izraeli fórumon az Egyesült Államokban azt mondta, hogy Irán "veszélyt jelent a világra". Peresz szerint a sikertelen tárgyalások és az iráni atomprogram előrehaladásával egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Teherán képes lesz az atomfegyverek gyártásához szükséges sűrűségű nukleáris fűtőanyag előállítására. Izrael deklarálta, nem várják meg, hogy Iránnak meglegyen az atomfegyvere, megelőző csapással fogják megsemmisíteni az iráni atomerőműveket.