EBESZ: Visszaélésekkel nyert Putyin

Vágólapra másolva!
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint fel sem vetődhetett egy bizonytalan végeredmény az orosz elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint az orosz elnökválasztás végeredményhez nem férhetett kétség, és a választásokon történtek visszaélések Vlagyimir Putyin javára. A szervezet szóvivője hangsúlyozta, a választások lényege, hogy bizonytalan legyen a végeredmény, ez azonban fel sem vetődött Oroszországban, ahol Putyin győzelme érdekében visszaéltek a kormányzati erőforrásokkal.

Az EBESZ megállapításaiban nem szerepelt olyan állítás, mint az orosz független megfigyelőkében, akik szerint széles körű volt a többszöri szavazás. A dokumentum szerint ugyanakkor a választási folyamat tisztasága romlott a szavazatszámlálás során, miután a megfigyelt szavazókörök egyharmadánál volt megállapítható negatív körülmény.

A választás idején egy moszkvai szavazókörben az [origo] is találkozott csalásra utaló jelekkel. A meglátogatott szavazóhelyen egy Dmitrijként bemutatkozó önkéntes választási megfigyelő arról beszélt az [origo]-nak, hogy a reggeli órákban gyanúsan sok olyan szavazó érkezett, aki lakhelye szerint nem az adott körzetbe tartozott. Ez szerinte felveti a gyanút, hogy szervezetten, buszokkal vitték őket körbe, és több szavazókörben is leadhatták a voksukat.

A választás tisztaságáért küzdő szervezetek az esetek dokumentálásával próbálják bizonyítani a csalást. Dmitrij egyrészt egy űrlapon vezette, hogy hány átszavazó volt a körzetében, másrészt digitális fényképezőgéppel le is fotózta azokat az embereket, akik az átszavazókat fogadó asztalnál kértek szavazólapot. A képeket később összevetik a többi szavazókörben készült fotókkal, és így kiderül, ha valaki több helyen is megjelent. "A világ sok országában ezt úgy szűrik ki, hogy aki szavazott, annak befestik az ujját, így biztosan nem voksolhat már máshol. Itt, Oroszországban ez valamiért senkinek nem jutott eszébe" - mondta.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jogi szakértőjeként, a Velencei Bizottság küldöttségében, megfigyelőként vett részt a vasárnapi orosz elnökválasztáson. Az MTI-nek elmondta, hogy a választás szabad volt, de tisztasága megkérdőjelezhető több esetben.

Paczolay Péter Moszkvában és Tulában, Jasznaja Poljanában járt, ahol azt tapasztalta, hogy a választás nagyon jól indult, és egészen a szavazatszámlálásig tisztességesen zajlott. 98 szavazókörből 29 esetében azonban a nemzetközi megfigyelők rossz vagy nagyon rossz minősítést adtak - mondta. Az egyik moszkvai szavazókörben például az urnazárás után csak három, három és fél óra múlva kezdték a szavazatszámlálást, mert nem egyezett a listán szereplő szavazók száma a megjelentekkel és a megmaradt szavazólapokéval. A magyar Alkotmánybíróság elnöke pozitív fejleménynek tartotta a hazai választási megfigyelők nagy számát.

Az orosz központi választási bizottság elnöke, Vlagyimir Csurov hétfőn hivatalosan is bejelentette Vlagyimir Putyin győzelmét. Az előzetes eredmények alapján a szavazók 63,75 százaléka adta voksát az orosz kormányfőre, ezért nem lesz második forduló. Putyin kampányfőnöke szerint viszont az orosz történelem legtisztább választásán vannak túl.

Ellenzéki csoportok hétfő estére tömegdemonstrációra hívták a választási eredmény ellen tiltakozókat. Ugyanakkor Putyin mellett is az utcára vonulnak majd az emberek.

Cikkeinket, helyszíni tudósításainkat az orosz elnökválasztásról itt olvashatja.