Jön a leszámolás éjszakája Amerikában

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztási kampány eddigi legizgalmasabb fordulója következik, kedden ugyanis egyszerre tíz államban küzdenek egymással azok a republikánus politikusok, aki Barack Obama kihívói akarnak lenni. Milyen esélyekkel indul a higgadt profi, a kemény kultúrharcos, a problémás történész és a radikális öreg?
Vágólapra másolva!

"Nézze, én akár egy döglött kutyára is szavaznék Obamával szemben" - mondta egy Patrick Sullivan nevű republikánus szimpatizáns a New York Times tudósítójának hétfőn az ohiói Daytonban. A férfi egy kampányrendezvényen vett részt, és ugyan világossá tette, hogy ő bárkit hajlandó elfogadni, akit pártja indít Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben a novemberi elnökválasztáson, a republikánus jelöltségért folyó verseny még javában folyik. Sőt épp most érkezett el a küzdelem egy fontos fordulóponthoz, az úgynevezett szuperkeddhez, amikor egyszerre tíz államban tartanak előválasztásokat.

Négy politikus van versenyben, akik már eddig is ádáz harcot vívtak a január eleje óta tartó előválasztásokon. A legerősebbnek Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzó tűnik, aki az eddigi tíz fordulóból hatot nyert meg. Szorosan mögötte van ugyanakkor Rick Santorum korábbi szenátor, aki az utóbbi hetekben a felmérések szerint látványosan megerősödött, és február elején több fontos győzelmet is aratott. Rajtuk kívül a mezőny tagja még az utóbbi hetekben gyengélkedő, de korábban az egyik fő esélyesnek tartott Newt Gingrich egykori képviselőházi elnök, valamint Ron Paul képviselő, akinek bár még egy fordulóban sem sikerült nyernie, de van egy stabil támogatói köre.

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama
Résztvevők egy ohiói kampányrendezvényen

Azt, hogy ki lesz a republikánus elnökjelölt, hivatalosan a párt augusztusi gyűlésén döntik el az ott megjelenő küldöttek. Ahhoz, hogy valakiből jelölt lehessen, legalább 1144 küldött támogatására van szükség, és ezeknek a megszerzése a tétje az előválasztási küzdelemnek. Minél több államban tud egy induló győzni, annál több küldöttet tudhat maga mögött, és ha elég nagy fölényre tesz szert, már akár az előválasztási folyamat kezdetén bebiztosíthatja a pozícióját. A korábbi elnökválasztási kampányokra legalábbis általában az volt a jellemző, hogy mindig akadt egy-egy politikus, aki kiemelkedett a többiek közül, és az első néhány forduló után csak ő maradt állva, így lényegében meg is szerezte a jelöltséget. Most azonban más a helyzet, több mint két hónap telt el az előválasztások kezdete óta, és még most is kiélezett a küzdelem. Ebben hozhat most változást a szuperkedd, ha ugyanis valamelyik induló látványosan jól szerepel, megtörheti a többiek lendületét. Ez magyar idő szerint szerda hajnalra kiderülhet, de addig is itt van az egymással versengő politikusok rövid bemutatása és esélyeik latolgatása.

A higgadt profi - Mitt Romney

Kicsoda ő?
Mitt Romney 2008-ban is megpróbálkozott a republikánus elnökjelöltség megszerzésével, de akkor alulmaradt John McCainnel szemben. A gazdag családból származó, sikeres üzletemberként saját vagyont is teremtő Romney már a kilencvenes években is próbálkozott a politikával, de végül 2002-ben sikerült komolyabb közhivatalt elnyernie, amikor Massachusetts állam kormányzójává választották. Példás családi életet él, feleségét még az általános iskolában ismerte meg, házasságuk 1969 óta tart. Az ismerőik szerint a boldog házasságban élő párnak öt fia és 16 unokája van.

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Mi az erőssége?
Romney egész mostani kampányát arra építette, hogy üzletemberi múltja képessé teszi őt a gyengélkedő amerikai gazdaság rendbetételére. Valóban komoly menedzseri tapasztalatokkal rendelkezik, ő futtatta fel az egyik legsikeresebb amerikai befektető céget, a Bain Capitalt, majd ő vette kézbe a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia szervezését, amikor annak előkészületein eluralkodtak a pénzügyi zavarok. A botrányoktól mentes magánélet mellett Romney erősségei közé tartozik fegyelmezettsége is, közel egy éve tartó kampányát mindvégig a higgadt profizmus jellemezte.

Mi a gyengesége?
"Nem fogom meggyújtani a hajamat azért, hogy támogatást szerezzek" - jelentette ki Romney március elején. Ezzel azt akarta üzenni, hogy nem áldozna fel mindent a győzelem érdekében, viszont az egyik problémája éppen az, hogy sok választó ezt gondolja róla. Sokan vádolják például azzal, hogy a politikai széljárásnak megfelelően váltogatja a nézeteit, és erre vezethető vissza többek között az is, hogy a liberális Massachusetts kormányzójaként még támogatta az abortuszhoz való jogot, most azonban a konzervatív republikánus választók kegyeiért folyó versenyben már ellenzi azt. Küszködik azzal is, hogy egyre inkább egy olyan politikus képe kezd kirajzolódni róla, aki nem érzi át a gazdasági válság miatt bizonytalanságban élő átlagemberek problémáit. Ezért a képért leginkább saját magát okolhatja, a kampány során ugyanis több szerencsétlen elszólása volt. Az egyik tévévitában például tízezer dolláros fogadást ajánlott egyik riválisának, később arról beszélt, a beszédeiért kapott több százezer dollár "nem olyan sok", legutóbb pedig azzal dicsekedett, hogy autóversenyző csapatokat tulajdonló barátai vannak.

Mik az esélyei a szuperkedden?
Az előzetes kalkulációk alapján Romney lehet a tíz választásból álló forduló nyertese. Szinte biztosra vehető a győzelme három államban (Virginia, Massachusetts és Vermont), és bár a felmérések szerint Ohio államban fej fej mellett áll Rick Santorummal, utóbbi regisztrációs hiányosságok miatt némi hátránnyal indul a versenyben (ennek részletei ebben a blogbejegyzésben). Van több állam (Alaszka, Idaho, Észak-Dakota), ahol nem végeztek felméréseket, így nem ismertek az esélyek, de valószínűsíthető, hogy ezek között is van, ahol Romneynak lehetnek győzelmi reményei.

A kultúrharcos - Rick Santorum

Kicsoda ő?
Rick Santorum 1990-től 16 éven át tagja volt a washingtoni kongresszusnak (előbb képviselőként, majd szenátorként), 2006-ban azonban elbukott szenátusi újraválasztási kísérlete, azóta csak mellékszereplője volt az amerikai politikának. Egész január elejéig, amikor nagy meglepetésre megnyerte az előválasztási küzdelem első, iowai fordulóját (nagyon szoros eredmény alakult ki közte és Romney között, először második helyezettnek nyilvánították, de az újraszámolások után módosult a sorrend). Santorum azóta Romney első számú riválisává lépett elő, és kampányát arra az üzenetre építi, hogy ő a valódi, hiteles konzervatív jelölt. Valóban nem voltak olyan nézetváltásai, mint Romneynak, pályafutását végigkísérte az, hogy harcosan kiállt például az abortusz és a melegházasság tiltása mellett.

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Readle

Mi az erőssége?
A republikánus párton belül az utóbbi néhány évben látványosan megerősödött a keményvonalas konzervatív irányzat, ennek egyik vezéralakja Rick Santorum. Ő azok közé tartozik, akik a politikát egyfajta kultúrharcnak tekintik, amelynek legfőbb célja a károsnak tartott liberális eszmék megfékezése. Mivel az előválasztásokon általában az adott párt elkötelezett hívei vesznek részt, Santorumnak népes tábora alakult ki, különösen azután, hogy tudatosan a szerinte hiteltelen Romneyval szemben pozícionálta magát.

Mi a gyengesége?
Ahogy az lenni szokott, a gyengeség épp az erősségből következik. Harcias nyilatkozatai közben hajlamos elragadtatni magát. Legutóbb például az a megszólalása váltott ki széles körben felháborodást, amikor arról beszélt, hogy hányingere támadt, amikor elolvasta John Kennedy néhai elnöknek azt a beszédét, amely az egyház és az állam szétválasztásáról szólt. A nagy vihart kavaró megszólalásai után elnézést szokott kérni, de általában csak az erős megfogalmazáson szokott sajnálkozni, a tartalmon nem.

Mik az esélyei a szuperkedden?
A felmérések szerint Santorum jó esélyekkel indul Tennessee és Oklahoma államban. Ohióban is nagy a támogatottsága, de ott a már említett regisztrációs problémák miatt nem számít teljes értékű versenyzőnek, Virginia államban pedig egyáltalán nem is szerepel a szavazólapon, nem tudta nyilvántartásba vetetni magát.

A problémás történész - Newt Gingrich

Kicsoda ő?
Newt Gingrich évtizedek óta meghatározó figura az amerikai politikában. Fénykorát a kilencvenes években élte, amikor az ő vezetésével vették át a képviselőházat a republikánusok, majd ő volt az élharcosa a Bill Clinton akkori elnök ellen szexbotránya miatt indult felelősségre vonási eljárásnak. Maga Gingrich is botrány közepette volt azonban kénytelen távozni 1999 elején, egy képviselőházi eljárás ugyanis megállapította, hogy több etikai vétséget is elkövetett. Utána sem tűnt el, tanácsadóként, valamint könyvei és tévés szereplései révén aktív részese volt a közéletnek. A mostani elnökválasztási kampányban volt több felívelése is, amikor úgy tűnt, ő lehet Romney legfőbb ellenfele, de az utóbbi hetekben ismét visszaesett a támogatottsága.

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama

Mi az erőssége?
Newt Gingrichnek sok ellensége van, így sok negatívumot elmondtak már róla, de két dolgot általában mindenki el szokott ismerni. Egyrészt, hogy karizmatikus politikus, másrészt, hogy rendkívül tájékozott és intelligens. Végzettsége történész, így érvelésében gyakran tűnnek fel történelmi példák, hosszú politikai pályája során pedig mesterien megtanulta kezelni a médiát. A mostani elnökválasztási kampányban úgy tudott többször is az élre kerülni, hogy nem állt mögötte hatékony és kiterjedt háttérszervezet, hanem egyszerűen kihasználta a tévévitákban rejlő lehetőségeket.

Mi a gyengesége?
A hosszú politikai pályája sok ellentmondással járt, így saját párttársai között is vannak, akik nem kedvelik. A mostani kampányban is több egykori kollégája nyilatkozta róla azt, hogy szeszélyes, egoista és megbízhatatlan. Ráadásul nemcsak a politikai múltjával vannak gondok, hanem a magánéletében is vannak sötét foltok. Jelenleg harmadik feleségével él együtt, akivel a viszonya még a második házasság alatt kezdődött, miközben épp Clintont támadta szexuális kilengései és ezzel összefüggő hazugságai miatt.

Mik az esélyei a szuperkedden?
Gingrich lényegében egyetlen lovat tud megülni a mostani fordulóban, és ez szűkebb hazája, Georgia állam. Ha itt nyerni tud (amire a felmérések szerint jó esélye van), akkor még életben maradnak a reményei, de ha a várakozások ellenére elbukik, az a kampánya végét is jelentheti.

A radikális öreg - Ron Paul

Kicsoda ő?
Az orvosi végzettségű Ron Paul a republikánus párt úgynevezett libertariánus szárnyához tartozik, amelynek legfőbb célkitűzése az állami szerepvállalás csökkentése a lehető legalacsonyabb szintre. Paul 1988-ban először még épp a Libertariánus Párt jelöltjeként próbálkozott meg az elnökválasztáson, később azonban csatlakozott a republikánusokhoz, és 2008-ban már ennek a pártnak a színeiben próbálta megszerezni a jelöltséget. 76 évével ő a legidősebb tagja a mostani mezőnynek, és bár a mostani kampány után várhatóan visszavonul, politikai örökségét minden bizonnyal folytatja fia, Rand Paul, aki 2010-ben bejutott a szenátusba.

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Mi az erőssége?
Paul következetesen képviseli évtizedek óta azt, hogy radikális változásra van szükség a kormányzati szerepet illetően. Megszüntetne minden külföldi segélyezést, hazahozna minden katonát, elsősorban az ország belügyeire koncentrálna. Megszüntetné az amerikai központi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-t, visszahozná az aranyfedezetű pénzt. Már régóta beszél ezekről, az utóbbi néhány évben azonban az elszaladt amerikai adósság hatására központi politikai témává vált az állami szerepvállalás kérdése, így felértékelődtek a nézetei.

Mi a gyengesége?
Ron Paul számára a legnagyobb akadályt épp radikális nézetei jelentik. Olyan drasztikus változtatásokat szorgalmaz, amelyek népszerűek egy szűk - és jellemzően fiatalokból álló - kör számára, de a szélesebb választói rétegek számára elfogadhatatlanok. Paul így - egy közelmúltban tett nyilatkozata szerint - maga is tisztában van azzal, hogy nincs esélye a jelöltség elnyerésére, viszont az elnökválasztási kampány kiváló alkalom nézeteinek terjesztésére.

Mik az esélyei a szuperkedden?
Paul eddig egyetlen előválasztási fordulót sem tudott megnyerni, és most sem túl jók az esélyei. Begyűjthet ugyanakkor néhány küldöttet Virginia államban (ahol csak ő és Romney a jelölt), Idaho államban pedig egyes elemzések szerint még a győzelemre is van halvány reménye.

A szuperkedd eredményeiről élőben számolunk be szerdára virradó éjszaka az [origo]-n.