Ezrek menekülnek az ausztráliai áradások elől

Vágólapra másolva!
A hatvanezres Wagga Wagga városban a legválságosabb a helyzet, egy helyi képviselő szerint olyan, mint egy jelenet a Menekülés New Yorkból című filmből. A városból eddig kilencezer embert telepítettek ki, és ha a folyó átszakítja a gátakat, további kimenekítésekre lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Kilencezer embernek kellett elhagynia otthonát az Ausztrália keleti részét sújtó árvizek miatt - írja internetes oldalán a BBC. A víz eddig mintegy kétezer embert zárt el a külvilágtól, az áradások Új-Dél-Wales állam területének már csaknem háromnegyedét sújtják, és az árvízhelyzet tovább súlyosbodik.

A legválságosabb a helyzet a Sydneytől közel 450 kilométerre délnyugatra fekvő hatvanezres Wagga Wagga városban. Az esőzések miatt a város folyójának, Murrumbidgee-nek a vízszintje az elkövetkező órákban várhatóan megdönti az 1844-es rekordot.

Forrás: AFP/Barry O'Farrell

A városból eddig kilencezer embert telepítettek ki, és ha a folyó átszakítja a gátakat, további kimenekítésekre lesz szükség - írja a Reuters hírügynökség. Queensland és Victoria állam is érintett.

"Pánik nem volt, mégis bármerre néztünk, katasztrófa nyomait láttuk" - mondta egy helyi képviselő. "Olyan volt, mintha egy jelenetet látnék a Menekülés New Yorkból című filmből" - tette hozzá.

Az elmúlt három napban három férfi vesztette életét az árvízben, mindegyikük autóját elsodorta a víz. A hatóságok ezért külön felhívták a figyelmet arra, hogy senki ne próbáljon átgázolni a kiöntött vízen.

A kormány készültségbe helyezte a katonaságot, hogy segítséget nyújtson. Julia Gillard miniszterelnök Canberrában újságírók előtt azt mondta, hogy addig nem lehet meghatározni a gazdasági kár mértékét, amíg a folyók nem kezdenek el visszahúzódni a medrükbe. Barry O'Farrell, Új-Dél-Wales állam kormányfője korábban úgy nyilatkozott, hogy a kár elérheti az 530 millió amerikai dollárt is.