Kiengedték az őrizetbe vett orosz ellenzéki vezetőket

Oroszország, Moszkva, elnökválasztás, ellenzéki tüntetés, tüntetőket vesznek őrizetbe a rendőrök a Pusinszkaja téren 2012.03.05-én
Vágólapra másolva!
A jegyzőkönyv felvétele után elengedték a rendőrségről az orosz ellenzéki vezetőket, akiket hétfőn este vettek őrizetbe Moszkvában a Vlagyimir Putyin elnökké választása elleni tiltakozó akciókon.
Vágólapra másolva!

Moszkvában elengedték a rendőrségről azokat az ellenzéki vezetőket, akiket hétfőn este vettek őrizetbe.

A közigazgatási eljárás alá vont Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője, Ilja Jasin, a Szolidaritás mozgalom társelnöke, Alekszej Navalnij blogger, Eduard Limonov író, a Más Oroszország nevű nacionalista-bolsevik párt vezetője, továbbá Dmitrij Gyemuskin nacionalista vezető kedden köteles a bíróságon megjelenni, mert megsértette a tüntetésekről szóló törvényt. A bíróság ezért legfeljebb 2000 rubeles (mintegy 50 eurós) bírságot szabhat ki rájuk.

A moszkvai rendőrség beszámolója szerint összesen mintegy 250 embert vettek őrizetbe. Ellenzéki vezetők viszont azt mondják, hogy 600 demonstrálót vittek be a rendőrségre Moszkvában és Szentpéterváron.

Szentpéterváron engedély nélkül tartottak Putyin-ellenes tüntetést. A belvárosban közel ezerötszázan gyűltek össze, és a rendőrség tájékoztatása szerint mintegy háromszáz tüntetőt őrizetbe is vettek. Pár százan tüntettek Nyizsnyij Novgorodban is.

Forrás: AFP/ANdrey Smirnov
Forrás: AFP/ANdrey Smirnov

Ellenzéki tüntetőket vesznek őrizetbe Moszkvában

Ha kell, akár fegyverrel is harcolnának Vlagyimir Putyin ellen azok az orosz ellenzékiek, akik hétfőn este Moszkva központjában tüntettek a szerintük elcsalt orosz elnökválasztás miatt. Volt, aki börtönt követelt Putyinnak, más megelégedett volna azzal, ha Putyin kihívójához mehet feleségül, néhány embernek pedig sikerült az unatkozó rendőrsorfallal is összeakaszkodnia - az [origo] helyszíni riportja Moszkvából.

A vasárnapi elnökválasztás előzetes eredménye szerint Vlagyimir Putyin kormányfő győzött a szavazatok 63,60 százalékával. A parlamenten kívüli ellenzék azt ígéri, hogy nem hagy fel a tisztességes választásokért és a Putyin távozásáért, a békés hatalomváltásért szervezett akciókkal.