Sarkozy: Túl sok a bevándorló Franciaországban

Vágólapra másolva!
Sokan vannak, és integrálásuk is egyre nehezebben megy - mondta a Franciaországban élő bevándorlókról egy keddi televíziós interjúban a francia elnök.
Vágólapra másolva!

Soknak tartja a Franciaországban élő bevándorlók számát Nicolas Sarkozy francia elnök - írja a brit BBC csatorna online kiadása. A politikus egy keddi televíziós interjúban annak a véleményének is hangot adott, hogy nem elég, hogy magas a külföldről az országba betelepültek száma, az integrálásuk is "egyre rosszabbul működik".

Kijelentésével Sarkozy alátámasztani igyekszik azon korábbi ígéretét, amely szerint felére csökkenti az országba betelepülni akaró külföldiek számát, ha nyer az áprilisi elnökválasztáson. Sarkozy az interjúban azt javasolta, hogy a bevándorlók száma csökkenjen 100 ezerre a jelenlegi 180 ezerről.

A politikus az interjúban elnézést kért a mandátuma elején, elsősorban személyiségéből fakadóan elkövetett hibákért, amiért ráragadt a "gazdagok elnöke" jelző, és bejelentette, hogy megválasztása esetén új adónemet vezet be a nagyvállalatokra, valamint egy új békekezdeményezéssel Izraelbe és a palesztinokhoz látogat. Jelezte: reméli, hogy Barack Obamát újraválasztják az Egyesült Államok elnökének.

Nicolas Sarkozy február elején jelentette be hivatalosan, hogy indul a következő franciaországi elnökválasztáson. Az államfő akkor azzal indokolta döntését, hogy az elmúlt három évben az egymást követő, példa nélküli válságok nyomán olyan helyzet alakult ki Franciaországban, Európában és a világban, hogy ha nem kérné újra a franciák bizalmát, az olyan lenne, mintha elhagyná a posztját.

A köztársaságielnök-választás első fordulóját április 22-én, a második fordulót pedig május 6-án tartják Franciaországban.