Jó utat kívántak német túszaiknak az etióp lázadók

Vágólapra másolva!
A két német turistát hat hét után engedték el azok a lázadók, akik januárban megölték a szegedi egyetem két munkatársát.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték a hat hete fogva tartott két német turistát azok az etiópiai lázadók, akik januárban egy európai utazócsoport több tagját - köztük két magyar férfit - megölték az Erta Ale vulkán közelében.

Az etiópiai afar kisebbség jogaiért küzdő Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront lázadói egy kedden kiadott közleményben elnézést kértek a foglyoktól, és jó hazautat kívántak nekik.

Január közepén egy magyar kutatókból álló ötfős turistacsoportot támadtak meg ismeretlenek Etiópiában. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

A támadás egyik magyar túlélőjének beszámolója szerint kivégzésszerűen lőtték le a tudósokat, a támadók sötétben, botokkal és lőfegyverekkel felszerelkezve érkeztek. A túlélők úgy menekültek meg, hogy beugrottak egy szakadékba.

Az Arduf évek óta hajt végre hasonló támadásokat az általa kontrollált területeken. 2007-ben például öt turistát - három brit, egy francia és egy olasz-brit állampolgárt - ejtettek túszul, de őket 12 nap után szabadon engedték.