Több százezer denevér lepett el egy ausztrál kisvárost

Vágólapra másolva!
Az állatok az emberre halálos veszettséget is terjeszthetnek, emiatt több sportpályát is lezártak Katherine városában, és óvatosságra figyelmeztették a lakókat.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszázötvenezer denevér lepett el egy kisvárost Ausztrália északi részén, a helyi hatóságok szerint az állatok között valószínűleg lehetnek veszettek is, amelyek így halálos betegséget terjeszthetnek - írja internetes oldalán a BBC.

Az ausztrál járványmegelőzési központ figyelmeztette Katherine város lakóit, hogy ha egy gyümölcsdenevér megharap vagy megmar egy embert, akkor a veszettség vírusa bekerülhet a szervezetébe, és akár halált is okozhat. Emiatt le is zárták a sportpályákat a Darwintól háromszáz kilométerre fekvő városban. Egy ausztrál járványügyi szakértő szerint volt már arra példa, hogy valaki meghalt a veszettségvírustól, de alapvetően ez nem jellemző, és van rá gyógyszer.

A gyümölcsdenevérek kolóniája február végén érkezett a kisvárosba, de az utóbbi napokban egyre többen tanyáznak Katherine külvárosában. "A denevéreket valószínűleg az őshonos növényzet és a klímaváltozás vonzotta ide" - mondta a BBC-nek a helyi vadőr. "Kétségtelen, hogy a környéken nagyon sok az egzotikus növény, amelyek egész évben virágzanak, és termésük is van" - mondta a vadőr.

A jamaicai gyümölcsdenevérek alapvetően Közép-és Dél-Amerikában, a trópusi erdőkben honosak, főleg gyümölcsökkel, növényekkel és rovarokkal táplálkoznak.