Vágólapra másolva!
A vád szerint a szerb politikus felelős a kilencvenes években Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett súlyos háborús bűncselekményekért, köztük gyilkosságokért, kínzásokért és erőszakos kitelepítésekért.
Vágólapra másolva!

A háborús bűncselekményekkel vádolt szerb Vojislav Seselj számára huszonnyolc év börtönt követelt az ügyész szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt folyó perben.

A Szerb Radikális Párt kilenc éve őrizetben lévő elnökét egyebek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett súlyos szerb háborús bűncselekményekért, köztük gyilkosságokért, kínzásokért, polgári személyek üldözéséért, embertelen bánásmódért, erőszakos kitelepítésért és vagyontárgyak, köztük egyházi épületek elpusztításáért.

A bűnöket félkatonai szervezetek követték el, és az ügyész szerint Seseljnek nagy része volt a milíciák toborzásában, valamint részt vállalt a finanszírozásukban is.

Vojislav Seselj önként adta fel magát 2003-ban, majd néhány évvel később éhségsztrájkot folytatott szabadon engedésének érdekében. Tavaly felmentését kérte valamennyi vádpontban, de kérelmét elutasították.