Személyi okmányokat próbáltak bevonni a szlovák rendőrök

Vágólapra másolva!
A szlovák állampolgárságától megfosztott Boldoghy Olivér házához két rendőr érkezett, de ő alkotmányos jogaira hivatkozva elutasította, hogy leadja a személyi igazolványát és az útlevelét.
Vágólapra másolva!

Megpróbálta bevonni a rendőrség az egyik állampolgárságától megfosztott szlovákiai magyar - Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó - személyi okmányait szerdán délelőtt. A két szlovák rendőr házhoz jött, és Boldoghy Olivért lakása ajtajában szólította fel, hogy adja le személyi igazolványát és az útlevelét.

Boldoghy Olivér egyike azoknak a szlovákiai magyaroknak, akik - miután nyilvánosan felvállalták, hogy magyar állampolgárságot szereztek - a szlovák állampolgársági törvény értelmében elvesztették szlovák állampolgárságukat. Boldoghy szerint a rendőrök szerdán alig két órával az után jelentek meg a lakása előtt, hogy eljuttatott a sajtónak egy közleményt, amelyben bejelenti: annak ellenére, hogy nevét törölték a választói névjegyzékéből, részt kíván venni a szombati szlovákiai parlamenti választásokon.

"Hoztak egy papírt, és felszólítottak, hogy adjam le a személyi igazolványomat és az útlevelemet" - mondta el az MTI-nek Boldoghy Olivér. Hozzátette: nem tudta meg, mi állt azon a papíron, amellyel a rendőrök érkeztek, mert azt nem mutatták meg neki. Boldoghy alkotmányos jogaira hivatkozva elutasította a szlovák rendőrök felszólítását. A két egyenruhás rendőr ezt követően közölte vele, hogy tudomásul vették az álláspontját, majd távoztak.

"Továbbra is azt tervezem, hogy elmegyek szavazni" - árulta el Boldoghy. Hozzátette: a választások napján Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa nemzetközi jogvédő szervezet elnöke is elkíséri őt az urnához.

A Külügyminisztérium tavaly bekérette a szlovák nagykövetet amiatt, mert Szlovákiában megvonták a révkomáromi színésztől a szlovák állampolgárságát, miután felvette a magyart. A Külügyminisztérium akkor közleményben azt írta, a leghatározottabban visszautasítja a szlovákiai magyarság megfélemlítését.