Kiutasíthatók a szélsőjobbosok a német szállodákból

Vágólapra másolva!
A Német Nemzeti Demokrata Párt vezetőjét nem engedték be egy szállodába, perelt, de veszített.
Vágólapra másolva!

Németországban a szállodatulajdonosok a jövőben elutasíthatják szélsőjobboldali személyek fogadását - ítélkezett pénteken a karlsruhei szövetségi bíróság.

A bírói testület ítélete szerint a mostantól érvénybe lépett rendelkezés ugyanakkor nem vonatkozik a korábbi foglalásokra, különös tekintettel arra, ha a szóban forgó foglalásokat már megerősítették.

A szövetségi bíróság egy konkrét ügyben ítélkezett: a neonácinak tartott Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) korábbi elnöke, Udo Voigt fordult panasszal a bírósághoz. Voigt és felesége 2009-ben egy wellnesshétvégét foglalt le egy brandenburgi szállodában. A szállodatulajdonos azonban nem sokkal később törölte a foglalást, hangoztatva: a szélsőjobboldali Voigt politikai nézetei teljes mértékben összeegyeztethetetlenek azzal a céllal, hogy valamennyi vendég számára felhőtlen és élményekben gazdag ott-tartózkodást biztosítsanak. A neonáci párt akkori vezetője a tulajdonos döntését diszkriminációként értékelte, és bírósághoz fordult.

A karlsruhei testület elviekben ugyanakkor megerősítette a tiltó rendelkezést. Egy magánszálloda tulajdonosa, illetve vezetője szabadon dönthet arról, hogy vendégként kit hajlandó fogadni, és kit nem - hangzott az indoklás.