Elégtek a szegény gyerekek tankönyvei Peruban

Vágólapra másolva!
Félmillió tankönyv és hatvanezer laptop semmisült meg Peru fővárosában egy raktártűzben.
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy raktárépületben Peru fővárosában, Limában - írja a BBC. A raktárban tankönyveket tároltak, a többségét a szegény vidéki területek általános iskolásainak szánták. A tűzoltók órákig küzdöttek a lángokkal, de körülbelül félmillió tankönyv és hatvanezer laptop így is odaveszett. A kár értéke több mint százmillió dollár (körülbelül 22,5 milliárd forint).

Peruban egy héttel a tűzeset előtt indult az új iskolaév, de a könyveket sok helyre még nem vitték ki. Az elpusztult laptopok olcsó modellek voltak, amelyeket az amerikai finanszírozású "Egy gyerek, egy laptop" elnevezésű program keretében kapott az ország. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

"Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történt, és remélem, hogy ki is fog derülni" - mondta az ország oktatási minisztere. "Az esőerdők területén élő gyerekeknek a heves esőzések miatt még nem vittük ki a könyveket, ők járnak a legrosszabbul" - mondta a miniszter.

Az ország elnöke azt ígérte, hogy megoldják a problémát, pótolják az elveszett könyeket, és hamarosan minden diákhoz eljuttatják őket.