Révkomáromban nem szavazhatott Boldoghy Olivér

Vágólapra másolva!
A magyar állampolgársága miatt a szlovákot elvesztő színész-vállalkozóval közölték a választókörzetében, hogy nem szerepel a választói névjegyzékben. A révkomáromi Selye János Gimnázium földrajztanára hasonló indok miatt nem szavazhatott.
Vágólapra másolva!

Révkomárom 26-os számú választókörzetében nem adhatta le szavazatát az előrehozott választásokon Boldoghy Olivér, aki korábban bejelentette, hogy felvette a magyar állampolgárságot, és ezért a hatóságok szerint elvesztette szlovák állampolgárságát.

Boldoghy Olivér felesége és lánya akadálytalanul szavazhatott, a férfival viszont szlovák személyi igazolványának átadása után közölték, hogy nincs benne a választói jegyzékben, és azt ajánlották, hogy menjen el az ügyeletet tartó járási bíróságra, ahol négy órán belül kötelesek neki igazolást adni, azzal visszajöhet leadni szavazatát.

Boldoghy Olivér a szavazóhelyiségben közölte, hogy ezzel megsértik a szlovák alkotmányt és alkotmányos jogait, majd az épület előtt álló újságíróknak kijelentette: "szégyen Szlovákiára, hogy kettős mércét alkalmaz. Arra biztatom azokat, akiknek még van választójoguk, hogy éljenek vele, és olyan embereket válasszanak, akik meg akarják változtatni ezt a törvényt".

A szavazási kísérletnél jelen volt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnöke, aki az újságíróknak elmondta, Boldoghy Olivér beadványát is elkészítették az Emberi Jogok Európai Bíróságához, és mindenkinek, aki kéri, ingyenes jogi segítséget biztosítanak.

Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó korábban bejelentette: szerdán két szlovák rendőr a lakása ajtajában szólította fel, hogy adja le személyi igazolványát és az útlevelét. Alkotmányos jogaira hivatkozva elutasította a rendőrök felszólítását. A két rendőr ezt követően közölte vele, hogy tudomásul vették az álláspontját, majd távoztak.

Fehér István, a révkomáromi Selye János Gimnázium földrajztanára is azt mondta szombaton, hogy őt sem engedték szavazni, hasonló indokokkal. Hozzá csütörtökön a tanítási órára jött be két egyenruhás rendőr a személyi igazolványáért és az útleveléért.