Senki sem akar koalíciót Ficóval

szlovákia, választások, Robert FICO, a legerősebb szlovákiai ellenzéki párt, a baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője, volt szlovák miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak Pozsonyban
Vágólapra másolva!
A parlamentbe bejutott pártok készek tárgyalni a győztes Smerrel, Robert Fico pártjával, de nem akarnak koalícióra lépni vele. A miniszterelnöki posztra két év után visszatérő Fico Európa-párti politikát ígért. Ivan Gasparovic szlovák elnök vasárnap a Smernek adott kormányalakítási megbízást és felszólította a leendő kormányt, hogy működjön együtt az ellenzéki pártokkal, és ne törölje el a korábbi kabinet sikeresnek bizonyult intézkedéseit.
Vágólapra másolva!

Robert Fico, akinek pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) fölényesen nyerte a szombati szlovákiai előre hozott parlamenti választásokat, azonnal kinyilvánította szolidaritását az adósságválságtól sújtott Európával. "Programunk határozottan Európa-párti" - hangsúlyozta vasárnap Fico, aki a gazdagokkal szándékozik megfizettetni a szlovák közpénzek egyensúlyba hozását. "A pénzügyi konszolidációért szállunk síkra, de nem az alacsony jövedelműek rovására" - mondta. "Az Európai Unióban élünk, célunk az euróövezet és az euró mint erős európai pénz megvédése" - hangoztatta a 47 éves leendő miniszterelnök, aki 2006 és 2010 között már betöltötte ezt a posztot.

Az euróövezeti mentőalap fontos szerepet játszott Iveta Radicová kormányának tavalyi bukásában, a volt szlovák kormányfő ugyanis összekötötte a szavazást az uniós csomagról a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyal, ezen azonban elbukott. Robert Fico akkor azt mondta, támogatják az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kiterjesztését, a jobboldali kormányt azonban nem.

Forrás: AFP/Samuel Kubani
Forrás: AFP/Samuel Kubani

Fico újságírók gyűrűjében

Tárgyalnak, de nem a koalícióról

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke a parameter.sk című lapnak azt mondta, csalódott a választások eredménye miatt, amelyet szerinte"az MKP ellen folytatott masszív ellenkampány" okozott. Megemlítette, röplapokon terjesztették, hogy felesleges az MKP-ra szavazni, mert nincs esélyük bejutni a parlamentbe. Berényi hibának tartja, hogy nem tudtak koalíciót kialakítani a Híddal, ha ugyanis együtt indultak volna, 11-12 százalékkal a második legerősebb párt lehetnének.

Bár esélyesnek tartották, nem jutott be a parlamentben a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt sem, amely a szavazatok 4,62 százalékát szerezte meg.

A Most-Híd vezetősége vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján az MKP durva kampányát okolta a népszerűség csökkenéséért. Bugár Béla közölte, elégedett az előre hozott választáson elért eredménnyel, és hangsúlyozta, pártja annak ellenére jutott be a parlamentbe, hogy az MKP mellett a magyarországi sajtó is durva kampányt folytatott ellene - írta a parameter.sk. Újságírói kérdésre Bugár azt mondta, valószínűleg senkinek sem jut eszébe koalícióra lépni a Smerrel, mert Robert Fico egyedül is nyugodtan kormányozhat. A párt másik képviselője, Simon Zsolt szerint sincs más lehetőség, mint hogy a Smer maga viselje a felelősséget a kormányzásért - írja a parameter.sk.

Forrás: MTI/Komka Péter
Forrás: MTI/Komka Péter

Bugár Béla tortával ünnepelte a bejutást

Mikulás Dzurinda szerint a Smer "dominanciája kellemetlenül nagy". A mindössze tizenegy parlamenti helyet megszerző Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) elnöke korábban hangoztatta, nem lép koalícióra Fico pártjával, most azonban nem zárta ki, hogy tárgyalni fog a győztessel, igaz, egyelőre megvárja, hogy a Smer jelentkezik-e.

A liberális Szabadság és Szolidaritás párt vezetője, Richard Sulík és Ján Figel, a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom vezetője is jelezte: elfogadja a Smer esetleges meghívását a tárgyalásokra, de koalícióra nem lép a győztes párttal. Az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek is hasonló álláspontot képviselt.

Kiszámítható, európai politikát várnak

Grigorij Meseznikov politológus, a pozsonyi IVO társadalomkutató intézet igazgatója úgy vélekedett, "Fico gazdaságpolitikája nem lesz liberális politika". Az elemző szerint a most alakuló kormány európai politikája kiszámítható lesz, és Szlovákiának helye lesz az európai áramlatban. A magyar-szlovák kapcsolatok viszont Meseznikov szerint "bizonyára bonyolultabbak lesznek, mint amilyenek a távozó jobbközép kormány idején voltak".

Darina Malová politológus a pozsonyi Új Szónak azt mondta, a választási eredmények a lakosság nehéz szociális helyzetéről árulkodnak. Szlovákia egyik fő gondja szociológiai elemzések szerint az, hogy már nemcsak azok szegények, akik nem dolgoznak, hanem gyakran azok is, akik igen - mondta a politológus, aki szerint a jobboldali pártok erről nem vettek tudomást, a vállalkozások támogatásáról, munkahelyteremtésről és külföldi beruházásokról beszéltek.

A választási szakértőket is meglepte, hogy a közvélemény-kutatások által előre jelzett 40-50 százalékos részvétellel szemben végül az adatok 100 százalékos feldolgozottsága után kiderült, hogy 59,11 százalékos volt az országos részvételi arány - írja az Új Szó. Zuzana Kusá szociológus szerint az embereket a várható alacsony választási részvétel mozgósította. Elszomorítónak nevezte ugyanakkor, hogy a romakérdéssel is sikerült mobilizálni.

A választási részvétel a zsolnai körzetben volt a legmagasabb: itt a szavazásra jogosultak 66,57 százaléka járult az urnákhoz. A legalacsonyabb részvételi arányt a tőketerebesi körzetben mérték, itt csak a választók 50,24 százaléka ment el szavazni.

szavazatarány

mandátum

Smer-SD

44,4%

84

KDH

8,8%

16

Egyszerű Emberek

8,6%

16

Híd-Most

6,8%

13

SDKÚ-DS

6%

11

SaS

5,8%

11

SNS

4,5%

-

MKP

4,3%

-

Ivan Gasparovic szlovák elnök vasárnap bejelentette, hogy a Smert bízza meg a kormányalakítással.

"Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem akarok bizonyos más politikai pártokkal" is beszélni - tette hozzá az államfő, megemlítve ugyanakkor, hogy amennyiben a Smer nem találna koalíciós partnert, egyedül is képes kormányt alakítani.

Az elnök hangsúlyozta azt az óhaját, hogy a kormány stabil legyen. Felszólította a leendő kormányt, működjön együtt az ellenzéki pártokkal, és ne törölje el a korábbi kabinet sikeresnek bizonyult intézkedéseit. "Örülnék, ha az ellenzék a kormánnyal és a parlamenti többséggel közösen keresné a utat az olyan kérdésekben, amelyek biztosítják a gazdasági növekedést és a szociális programok megvalósítását Szlovákiában" - mondta.

Gasparovic emlékeztetett arra a korábbi kijelentésére - amely mellett most is kitart -, miszerint Szlovákiának a jobb- és a baloldal közös kormányára lenne szüksége. "Eddig az új kormányok szinte mindig felülvizsgálták elődjük döntéseit, és ennek kiegyensúlyozatlan törvényhozás volt a következménye" - tette hozzá Gasparovic.