Szentpéterváron bűncselekmény a homoszexualitás népszerűsítése

Vágólapra másolva!
A pedofília mellett a homoszexualitás népszerűsítését is bűncselekménynek minősíti a szentpétervári önkormányzat egy napokban elfogadott helyi rendelete. A szigorítás szerint a büntetés 5 ezer rubelnél kezdődik, de akár 1 milliót is fizethetnek a másság népszerűsítői.
Vágólapra másolva!

Bűncselekménynek számít a jövőben a homoszexualitás és a pedofília népszerűsítése annak a szentpétervári helyi rendeletnek értelmében, amelyet tegnap írt alá Georgij Poltavcsenko, a város polgármestere - írta vasárnap az orosz Interfax hírügynökség.

A tíz nap múlva hatályba lépő szabály értelmében ötezer rubeles (kb. 40 ezer forintos) bírságot kaphat, aki "bármilyen "yilvános cselekedettel propagálja a másság terjedését". A vezető beosztású hivatalnokoknak ugyanezért 50 ezer, társadalmi szervezeteknek pedig akár 250 ezer és 1 millió rubel közötti büntetést kell fizetniük.

A rendelet tervezetét február 29-én nyújtotta be a városi törvényhozásnak az Egységes Oroszországot képviselő Vitalij Milonov.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a benyújtás után a javaslat elutasítására szólította fel a polgármestert. Hugh Williamson, a HRW európai igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy a homoszexualitás és a pedofília népszerűsítői ugyanolyan megítélés alá essenek.

A kiskorúak védelmében korábban Oroszország több nagyvárosában betiltották a homo- és biszexualitást népszerűsítő rendezvényeket.