Civileket gyilkolt egy amerikai katona Afganisztánban

Pandzsvaj körzet, 2012. március 11., Az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák egyik egysége hajnalban meggyilkolt tizenhat afgán polgári lakost
Vágólapra másolva!
Állítólag idegösszeomlástól szenvedett az az amerikai katona, aki megölt tizenöt embert Kandahár tartományban. Az áldozatok közt van kilenc gyerek is. A nyugati erők megítélése már eddig is mélyponton volt Afganisztánban. Barack Obama amerikai elnök vasárnap telefonon fejezte ki részvétét afgán kollégájának a történtek miatt.
Vágólapra másolva!

Tizenöt civilt, köztük kilenc gyereket ölt meg egy amerikai katona Afganisztán déli részén, Kandahár tartományban. A katona - a BBC információi szerint egy törzsőrmester - állítólag a vasárnap kora hajnali órákban elhagyta a bázisát, és egy Alkozai nevű faluban berontott legalább két házba, ahol végzett az ott lakókkal.

A katona - aki a BBC szerint már korábban is idegösszeomlástól szenvedett - módszeresen végzett az áldozatokkal, majd feladta magát az amerikai katonai hatóságoknak. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy civileket sebesített meg egy lövöldöző katona.

Adrian J. Bradshaw dandártábornok, a nemzetközi erők (ISAF) parancsnokhelyettese közleményben fejezte ki sajnálkozását a történtek miatt. A tábornok azt írta: egyelőre nem tudják, miért gyilkolt a katona, de az biztos, hogy nem engedélyezett ISAF-művelet keretében került a faluba. A nyomozás a közlemény szerint már elindult, hogy feltárják az eset részleteit.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap telefonon fejezte ki részvétét afgán kollégájának, Hamid Karzainak és az afgán népnek amiatt, hogy jelentések szerint egy amerikai katona afgán civileket lőtt le Dél-Afganisztánban, aminek következtében megtorlások sorozatától lehet tartani, s valószínűleg tovább romlik a két ország amúgy is feszült viszonya.

Karzai korábban "ártatlan civilek szándékos meggyilkolásának" minősítette a "megbocsáthatatlan" esetet és magyarázatot követelt Washingtontól.

Obama elmondta, hogy "sokkolta és elszomorította" az incidens, és hogy kormánya elkötelezett a tények mielőbbi kiderítése és a teljes körű elszámoltatás, bárki legyen is a felelős. Az amerikai elnök kiadott egy közleményt is, amelyben leszögezte, hogy a "tragikus és sokkoló" incidens nem képviseli az amerikai haderő "kivételes jellemét".

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter ugyancsak felhívta Karzait, és közölte vele, hogy elítéli az effajta erőszakot és hogy az üggyel kapcsolatban "teljes körű vizsgálatot indítottak".

Amerikai hivatalos források szerint az elkövetőt, hadsereg egy törzsőrmesterét, aki feltehetően egyedül cselekedett, Kandahárban tartják őrizetben. A katona, kinek nevét nem hozták nyilvánosságra, az amerikai beszámolók szerint a mészárlás után visszatért a támaszpontjára és feladta magát. Az elkövető egy Washington államban állomásozó egység tagja.

John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka közleményt adott ki, amelyben az amerikai elnökhöz és védelmi miniszterhez hasonlóan "gyors és alapos vizsgálatot" és felelősségre vonást ígért, egyúttal a "legmélyebb együttérzését" fejezte ki az afgánoknak. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy az országban Amerika-ellenes megtorlásokra lehet számítani.

A külföldi erők megítélése már a vasárnapi vérengzés előtt is mélyponton volt Afganisztánban, miután amerikai katonák februárban állítólag elégették a Koránt, az iszlám szent könyvét. A NATO és a kabuli kormány ellen harcoló tálib lázadók egyik szóvivője úgy fogalmazott: a vasárnapi támadás "propagandagyőzelmet" jelent számukra.