Nőket és gyerekeket mészároltak le a szíriai Homszban

Vágólapra másolva!
Közel 50 nőt és gyereket öltek meg a szíriai Homszban a kormányerők vasárnap a Szíriai Nemzeti Tanács szerint. A szíriai vezetés szerint fegyveres terroristák elrabolták, majd megölték ezeket az embereket, hogy a szíriai vezetés ellen hangolják a közvéleményt.
Vágólapra másolva!

A Szíriai Nemzeti Tanács az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte hétfőn, miután tömegmészárlásról érkeztek hírek Homsz városból. "A tanács felvette a szükséges kapcsolatot több szervezettel és a szíriai néppel barátságot tartó országokkal a Biztonsági Tanács sürgős ülése érdekében" - közölte a szervezet, miután megtudta, hogy Homsz "Karm-ez-Zejtún és al-Adavíje negyedében vasárnap 47 nőt és gyereket mészároltak le".

A megölt 26 gyerek és 21 nő közül egyeseknek elvágták a torkát, másokat leszúrtak a rendszer bérgyilkosai - mondta egy ellenzéki aktivista, aki egy videofelvétellel támasztotta alá az állítását. Az állami televízió "fegyveres terrorista bandákat" vádol a bűncselekménnyel. Szerinte "ezeket az állampolgárokat elrabolták és legyilkolták, majd lefilmezték, hogy ezzel Szíria ellen hangolják a külföldet".

Az aktivista közölte, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg emberei kihozták a holttesteket egy olyan helyre, ahol le lehetett fényképezni őket. A "hadsereg" egyik tagja hangsúlyozta, hogy "ezek a mészárlások megismétlődhetnek, ha a nemzetközi közösség néma marad". Azt kérte, hogy a külföld ne elégedjen meg a szavakkal, hanem avatkozzon be katonai eszközökkel, és fegyverezze fel őket.

Hétfőn délután az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülés tart a szíriai helyzetről, valamit Hillary Clinton is találkozni fog az orosz külügyminiszterrel, Sergej Lavrovval. Korábban Oroszország és Kína is megvétózta a fellépést a szíriai vezetés ellen. Az Egyesült Államok azonban új megoldást dolgozott ki, és a folyamatban Kína is részt vett - jelentett a Reuters hírügynökség hétfőn.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint egy iskoláskorú lány meghalt, 25 ember pedig megsérült, amikor egy autóba rejtett bomba robbant a szíriai Deerában hétfőn délelőtt.